Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ od ranih jutarnjih časova sprovode operativnu akciju na području Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo, tokom koje je uhapšeno 13 lica zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti i zločin protiv civilnog stanovništa.
U toku akcije izvršeni su pretresi na 16 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina, saopšteno je iz Sipe.

Uhapšena lica će nakon kriminalističke obrade u prostorijama Sipe biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH u dalju nadležnost.

U toku realizacije ove operativne akcije, policijskim službenicima Sipe pomoć su pružili policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona 10.

Pripadnici Sipe jutros su u Bihaću uhapsili bivšeg komandanta takozvane Armije RBiH Atifa Dudakovića. Na području Ključa uhapšeni su nekadašnji pripadnici Petog korpusa takozvane Armije RBih Ejub Koženjić i Huso Balagić, a u Sarajevu je uhapšen Ibrahim Nadarević, ratni komandant jedne od brigada Petog korpusa i nekadašnji federalni ministar za pitanja boraca i invalida, javili su federalni mediji.

Nadarević je aktuelni savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića i bivši ministar za pitanja boraca i invalida FBiH.

Krivična prijava protiv Dudakovića podnesena je još 2006. godine kada su se u javnosti pojavili video-snimci na kojima se vidi kako naređuje ubijanje srpskih civila i paljenje srpskih sela. Prijavu su podnijeli tadašnji predsjednik i premijer Republike Srpske Dragan Čavić i Milorad Dodik.

Čavić i Dodik podnijeli su i krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba s objavljenog video-snimka zbog zločina u vrijeme vojne akcije „Oluja“ kada je ubijeno više vojnika Vojske Republike Srpske i vojske nekadašnje Republike Srpske Krajine, te zbog paljenja i rušenja objekata.

Početkom avgusta 2006. objavljen je video-snimak na kojem su zabilježeni događaji od 7. i 8. avgusta 1995. godine. Na snimku se vidi kako su se sa srpskim vojnicima, ali i civilima koji su napuštali Krajinu, obračunavali pripadnici hrvatske paravojne formacije „Crne mambe“ i pripadnici odreda „Hamze“ Petog korpusa takozvane Armije RBiH.

SARAJEVO, 27. APRILA /SRNA/