Ухапшено 13 осумњичених за ратне злочине

27.04.2018.

Полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ од раних јутарњих часова спроводе оперативну акцију на подручју Унско-санског кантона и Кантона Сарајево, током које је ухапшено 13 лица због основа сумње да су починили кривично дјело злочин против човјечности и злочин против цивилног становништа.
У току акције извршени су претреси на 16 локација на подручју Сарајева, Бихаћа, Санског Моста, Кључа, Велике Кладуше и Цазина, саопштено је из Сипе.

Ухапшена лица ће након криминалистичке обраде у просторијама Сипе бити предата поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ у даљу надлежност.

У току реализације ове оперативне акције, полицијским службеницима Сипе помоћ су пружили полицијски службеници МУП-а Унско-санског кантона и МУП-а Кантона 10.

Припадници Сипе јутрос су у Бихаћу ухапсили бившег команданта такозване Армије РБиХ Атифа Дудаковића. На подручју Кључа ухапшени су некадашњи припадници Петог корпуса такозване Армије РБих Ејуб Кожењић и Хусо Балагић, а у Сарајеву је ухапшен Ибрахим Надаревић, ратни командант једне од бригада Петог корпуса и некадашњи федерални министар за питања бораца и инвалида, јавили су федерални медији.

Надаревић је актуелни савјетник замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафета Софтића и бивши министар за питања бораца и инвалида ФБиХ.

Кривична пријава против Дудаковића поднесена је још 2006. године када су се у јавности појавили видео-снимци на којима се види како наређује убијање српских цивила и паљење српских села. Пријаву су поднијели тадашњи предсједник и премијер Републике Српске Драган Чавић и Милорад Додик.

Чавић и Додик поднијели су и кривичну пријаву против непознатих особа с објављеног видео-снимка због злочина у вријеме војне акције „Олуја“ када је убијено више војника Војске Републике Српске и војске некадашње Републике Српске Крајине, те због паљења и рушења објеката.

Почетком августа 2006. објављен је видео-снимак на којем су забиљежени догађаји од 7. и 8. августа 1995. године. На снимку се види како су се са српским војницима, али и цивилима који су напуштали Крајину, обрачунавали припадници хрватске паравојне формације „Црне мамбе“ и припадници одреда „Хамзе“ Петог корпуса такозване Армије РБиХ.

САРАЈЕВО, 27. АПРИЛА /СРНА/