Bošnjacima smeta istina o proteklom ratu zato što žele i dalje da se prikazuju kao jedine žrtve, zbog čega im smetaju svi oni koji se bore za to da istina i pravi podaci o stradanju na ovim prostorima izađu na površinu.

Ovim riječima predstavnici udruženja iz Republike Srpske proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata reagovali su na saopštenje bošnjačkih udruženja žrtava i svjedoka genocida i udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, koja su se usprotivila imenovanju direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorada Kojića za člana Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina. Pomenuta udruženja su u saopštenju navela da Kojić ne može biti član Nadzornog tijela zato što negira genocid u Srebrenici i javno podriva presude suda u Hagu i zatražila od Savjeta ministara BiH da ga ne imenuje na tu poziciju.

Predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić kaže da se Milorad Kojić bori za dokazivanje istine i da u tome ima punu podršku BORS-a.

– U toj borbi ćemo mi iz Republike Srpske određivati svoje predstavnike u Nadzornom tijelu za sprovođenje Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, a ne neko drugi, pogotovo ne iz FBiH – kaže Savčić.

Njegovo mišljenje u potpunosti dijeli i predsjednik Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac, koji kaže da bošnjačka udruženja nikada neće uslovljavati i ucjenjivati ko će iz Republike Srpske i na koja mjesta biti imenovan.

– Mi dajemo punu podršku Miloradu Kojiću i smatramo da će u Nadzornom tijelu na najbolji način zastupati i predstavljati srpski narod – kaže Vrhovac.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Rajilić kaže da se udruženja iz FBiH godinama služe lažima, lažnim podacima, rade po nalogu političara i izvrću teze s ciljem i namjerom da samo oni budu prikazani kao žrtve, a da niko drugi nije stradao.

– Milorad Kojić nije ni uradio, ni rekao ništa pogrešno. Sve što on govori je tačno, to su provjereni podaci. On govori na osnovu pravih podataka i dokaza koje su mu dostavila udruženja žrtava proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i na osnovu stvarne slike onoga što se desilo na ovim prostorima od 1992. do 1995. godine – kaže Rajilićeva. Prema njenim riječima, gotovo ništa što govore bošnjačka udruženja žrtava nije tačno, a pogotovo brojke koje ona iznose.

– Nije bio genocid u Srebrenici. U Srebrenici se desio zločin kao što se desio u Vozući, Bradini, Kazanima i brojnim drugim mjestima na kojima su Srbi bili žrtve. Bošnjaci prave mit od Srebrenice iz sasvim drugih razloga i žele da srpski narod koji je stradao od ustaškog i fašističkog terora i preživio genocid prikažu kao genocidan. To je najbrutalnija laž, protiv tih laži se bori Milorad Kojić i ima našu punu podršku – kaže Rajilićeva.

Predsjednik Saveza logoraša RS Anđelko Nosović kaže da predstavnici brojnih bošnjačkih udruženja ne predstavljaju žrtve, već zločince.

– Svako treba da odgovara za zločine za koje je odgovoran i ja saosjećam sa svim potomcima žrtava, ali prije zločina u Srebrenici dogodio se niz zločina nad nedužnim srpskim stanovništvom oko Srebrenice i Bratunca i u cijelom Podrinju – kaže Nosović.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da se gotovo dva mjeseca muče da utvrde sastav Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina i da su svaki put primjedbe dolazile iz reda bošnjačkog naroda.

– Prigovarali su strukturi i broju Bošnjaka i tome slično, a kada se napokon to riješilo, danas je stigao njihov stav da ne mogu da podrže Milorada Kojića iz Republike Srpske. Za nas je neprihvatljivo da bilo ko drugi određuje predstavnike institucija Srpske – kazao je Tegeltija.

Napadi na Kojića zbog straha da će dokazati da se nad Srbima desio genocid

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić izjavio je da „Majke Srebrenice“ napadaju direktora Republičkog centra za istraživanja rata i ratnih zločina i traženje nestalih Milorada Kojića jer se plaše da će on u Nadzornom tijelu za praćenje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina biti neko ko će dokazati i pokazati da se genocid desio nad Srbima u regiji Srebrenice.
Kojić je u pisanoj izjavi podsjetio da po ko zna koji put „Majke Srebrenice“ udaraju na direktora Republičkog centra za istraživanja rata i ratnih zločina i traženje nestalih Milorada Kojića.

„Ovaj put se protive njegovom eventualnom članstvu u Nadzornom tijelu za praćenje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Očigledno je da se one boje da će kao član tog tijela Kojić biti neko ko će dokazati i pokazati da se genocid desio nad Srbima u regiji Srebrenice“, naveo je Kojić.

Prema njegovim riječima, čim se one bune, jasno je kao dan da je Milorad Kojić na putu istine i prava što njima ne odgovara.

„One njegovu kompetenciju ocjenjuju kroz to što je rekao da nije bio genocid što je zaista krajnje neozbiljno. I mi dijelimo isto mišljenje sa njim. Milorad Kojić ima punu podršku naše organizacije i populacije iz Srebrenice a lično znam i iz cjele Republike Srpske“, ističe Branimir Kojić.