U ZALAZJU DANAS PARASTOS STRADALIM SRBIMA

SREBRENICA, 12. JULA /SRNA/ –

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje, danas će biti obilježeno 25 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase, Zalazje i bratunačikim Biljača i Zagoni.
Osim 69 poginulih, tog tragičnog Petrovdana nestala su 22 Srbina, od kojih se 10 još vode kao nestali, a njih sedam su živi zarobljeni i još nisu pronađeni.

Od 22 nestala, 10 je slučajno ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Posmrtni ostaci stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Programom obilježavanja, za danas je nakon svete liturgije u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, planirana posjeta mjesta stradanja i polaganje cvijeća kod spomen-obilježja.

Kod spomenika i kosturnice u Zalazju biće služen parastos za 69 Srba ubijenih na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Time će biti završen program tradicionalne memorijalno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije „Petrovdanski dani“, koja se organizuje u znak sjećanja na poginule Srbe.

U ponedjeljak su završena sportska takmičenja u okviru ove manifestacije, uručene nagrade najboljima, a delegacija Boračke organizacije posjetila je nekoliko porodica poginulih boraca i ratnih invalida i uručila im skromne poklone.

U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici sinoć je služeno večernje bogosluženje i uslijedilo je veče duhovne muzike u porti hrama, a nakon toga priređeno je tradicionalno paljenje petrovdanskih lila.

Rukovodstvo srebreničke opštine proglasilo je da u lokalnim ustanovama i preduzećima neradni dani budu 11. juli, kada se obilježava stradanje bošnjačkog naroda u proteklom ratu, i 12. juli, kada se obilježava stradanje srpskog naroda.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora, započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana u borbi „prsa u prsa“ ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su zarobljena.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Parastos u Zalazju biće služen u 12.30 časova.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.