Custom Linkovi

СРЕБРЕНИЦА, 12. ЈУЛА /СРНА/ –

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа код споменика и костурнице у селу Залазје, данас ће бити обиљежено 25 година од страдања 69 српских цивила и војника који су убијени на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Сасе, Залазје и братуначиким Биљача и Загони.
Осим 69 погинулих, тог трагичног Петровдана нестала су 22 Србина, од којих се 10 још воде као нестали, а њих седам су живи заробљени и још нису пронађени.

Од 22 нестала, 10 је случајно ексхумирано 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју приликом тражења настрадалих Бошњака. Посмртни остаци страдалих су послије више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Програмом обиљежавања, за данас је након свете литургије у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, планирана посјета мјеста страдања и полагање цвијећа код спомен-обиљежја.

Код споменика и костурнице у Залазју биће служен парастос за 69 Срба убијених на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине погинуле у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Тиме ће бити завршен програм традиционалне меморијално-хуманитарне и културно-спортске манифестације „Петровдански дани“, која се организује у знак сјећања на погинуле Србе.

У понедјељак су завршена спортска такмичења у оквиру ове манифестације, уручене награде најбољима, а делегација Борачке организације посјетила је неколико породица погинулих бораца и ратних инвалида и уручила им скромне поклоне.

У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници синоћ је служено вечерње богослужење и услиједило је вече духовне музике у порти храма, а након тога приређено је традиционално паљење петровданских лила.

Руководство сребреничке општине прогласило је да у локалним установама и предузећима нерадни дани буду 11. јули, када се обиљежава страдање бошњачког народа у протеклом рату, и 12. јули, када се обиљежава страдање српског народа.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора, започето у априлу 1992. године, јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године, упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини, убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тог дана у борби „прса у прса“ убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, а 22 су заробљена.

За ове, као и за многе друге злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Парастос у Залазју биће служен у 12.30 часова.

Организатор овог обиљежавања је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребреницe.