U Srebrenici je obilježeno 77 godina od ustaškog zločina nad više od 250 Srba u ovom mjestu i obližnjem selu Zalazje, počinjen drugog i trećeg dana Trojičindana 1943. godine.

Srebrenički sveštenik Aleksandar Mlađenović kaže da se u ovoj kosturnici nalaze dijelovi skeleta srpskih civilnih žrtava – djece, žena i staraca, koje su ustaše ubile, te da nije riječ o nekim imaginarnim antifašistima-partizanima, kako je tokom socijalističkog režima decenijama lažno predstavljano, nego o običnom srpskom narodu koji su ustaše zatekle prilikom upada u Srebrenicu i pobile sve redom.

„Tu su dijelovi sakupljenih kostura nedužnih srpskih civila koji su ubijeni u svojim kućama samo zato što su bili Srbi, iako nisu predstavljali nikakvu opasnost nikome. Oni nisu nikoga ugrožavali, niti pružali nekakav otpor, a partizanska obilježja koja su bila na ovoj spomen-kosturnici su prikazivala njihovu navodnu ideološku opredijeljenost, što nije tačno“, rekao Mlađenović.

Miloš Nikolić, čijeg su djeda Jovu tada ubile ustaše, kaže da se ustaški zločin u Srebrenici dogodio 14.juna 1943. godine, odnosno drugi dan Trojica, a u obližnjem selu Zalazje 15. juna ili treći dan ovog velikog pravoslavnog praznika.

On ističe da je poznato da Trojičindan nije uvijek istog datuma, ali da je u Srebrenici postao običaj da se pomen žrtvama ustaškog zločina obavlja na taj veliki pravoslavni praznik, odnosno drugog i trećeg dana Trojica.

Na spomen-kosturnicu, u kojoj su, kako je napisano, zemni ostaci nekih žrtava, tek prije četiri godine umjesto komunističkih obilježja postavljena je nadgrobna ploča na kojoj je navedeno da je 29. bojna natporučnika NDH-a Josipa Kurelca u svom nadiranju ka Drini počinila genocid nad srpskim narodom Srebrenice ubivši 2.262 srpska civila, među kojima 430 djece.

U Srebrenici su ustaše, prema njihovim pisanim dokumentima, 14. juna 1943. godine ubile više od 200 srpskih civila, sa kojima je ubijena i jedna jevrejska porodica, te jedan musliman koji je bio oženjen Srpkinjom i njihova djeca.

Tijela su naknadno sakupljena i bačena u jamu na lokaciji sadašnje policijske stanice u ovom mjestu, odakle je dio posmrtnih ostataka 1971. godine prenesen u sadašnju spomen-kosturnicu zbog izgradnje kolektora.

Nakon svirepog zločina počinjenog u Srebrenici, sljedećeg dana, treći dan Trojičindana, ustaše su napravile pokolj i u srpskom selu Zalazje, gdje su ubile i poklale više desetina mještana.

Njihova tijela su sahranjena u spomen-kosturnicu u tom selu pored koje se nalazi još jedna spomen-kosturnica poginulim Srbima iz Zalazja i okoline koje su muslimanski potomci koljača iz Drugog svjetskog rata ubili u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ustaše su za ta dva kobna trojičindanska dana ubile više od 250 Srba u Srebrenici i Zalazju, a za te, kao i zločine počinjene nad Srbima u ovom mjestu u posljednjem ratu, niko nije odgovarao, odnosno samo je Kurelec u Zagrebu osuđen na simbličnu kaznu, nakon čega je oslobođen.

Parastos je služen kod spomen-kosturnice u Srebrenici, dok će kod spomen-krsta biti odata počast stradalima i položeni vijenci.

Tačan broj nastradalih i sahranjenih u spomen kosturnici u Srebrenici, nikada nije utvrđen.