U Istočnom Sarajevu odata počast nastradalim Srbima u NATO agresiji

Služenjem parastosa za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku i polaganjem cvijeća na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu danas je u Istočnoj Ilidži obilježeno stradanje više od stotinu nedužnih civila.

Parastos je služen u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, nakon čega je na mjesnom groblju Grlica u Istočnoj Ilidži položeno cvijeće na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu, sestri i bratu Radmili i Radenku Galinac iz naselja Grlica, u Vojkovićima, koje je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu u naselju Semizovac, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije.

Obilježavanju je prisustvovala delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju su činili potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Jovičević i narodni poslanici Miroslav Vujičić, Aleksandar Glavaš, Ljubiša Krunić i Spomenko Stojanović.

Obilježavanju su prisustvovali i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, predstavnici boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, te izaslanik ambasadora Srbije u BiH.

Ovaj istorijski događaj od republičkog značaja – Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj održan je u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske uz poštivanje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije prema kojem je zabranjeno okupljanje više od 50 lica na javnom mjestu.

U zločinačkom NATO bombardovanju Republike Srpske, koje je počelo 30. avgusta 1995. godine u 2.12 časova i trajalo do 14. septembra, stradalo je više od stotinu nedužnih civila.

Na položaje Vojske Republike Srpske, NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od kojih 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

NATO avioni koristili su radioaktivnu municiju sa osiromašenim uranijumom, uz obrazloženje da „ona treba Srbe u BiH da dovede za pregovarački sto“.

Vazdušne udare vršili su borbeni avioni osam država članica NATO-a – SAD, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Španije, Turske, Njemačke i Italije.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koja je donesena 18. marta prošle godine, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske „SRNA“.