У Бањалуци промовисана књига „Војска Републике Српске“

У сусрет обиљежавању 30 година од формирања Војске Српске – у Бањалуци је вечерас одржана промоција књиге „Војска Републике Српске“, у издању Републичког центра за истраживање рата.

Књига „Војска Републике Српске“ је својеврсна енциклопедија и свједок историјских догађаја у којој је приказано како је настала Војска Републике Српске и како је одбранила српски народ и слободу прије тридесет година.

– Књига је врло важно и значајно историјско дјело, које ће остати као једна врста енциклопедије будућим генерацијама, да се упознају са важним периодом настанка Републике Српске и и њене слободе – истакао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Књига представља и драгоцијен допринос нашем бољем познавању Српске, посебно тог ратног периода од 1992. до 1995. године, истиче професор историје, уједно и рецензент књиге, Горан Латиновић.

Међутим, тројица аутора бавили су се послијератном ВРС, све до 2005. године, када је она престала да постоји, али и послије 2005. године бавећи се српским пјешадијским Република Српска пуком којем баштини ВРС, нагласио је Латиновић.

Уз књигу „Војска Републике Српске“ настају културе сјећања и памћења на све оне који су дали своје животе за Српску.

Слободан Жупљанин, рецензент, истиче да је у књизи велики број доказа и аргумената, који говоре о томе шта се заиста догађало у протеклом отаџбинском рату и како су српска војска и српски народ бранили и стварали Републику Српску.

– Оно што је написано, то се и десило. Оно што се десило, а не буде забиљежено сликом, тоном или писаном рјечју, то се веома брзо заборави. Тако да је ВРС заслужила да се о њој пише – рекао је замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић.

Књига о Војсци Републике Српске намијењена је широј јавности, посебно студентима и ученицима.