BANJALUKA, 27. OKTOBRA


Identifikacija posmrtnih ostataka koji su ekshumirani na širem lokalitetu Vozuće biće obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci, izjavio je Srni direktor Zavoda Željko Karan.
„Prije konačne identifikacije treba uradititi forenzičku obradu posmrtnih ostataka, a zatim uzimanje koštanih uzoraka i DNK-a analizu“, rekao je Karan.

On je naveo da za sada pretpostavlja da se među pronađenim posmrtnim ostacima nalazi najmanje pet ljudskih skeleta.

„Konačan broj skeleta biće poznat kada se završi forenzička obrada pronađenih posmrtnih ostataka“, pojasnio je Karan.

Na lokalitetu Pocjelovo, na širem području Vozuće, ekshumirani su posmrtni ostaci devet žrtava iz proteklog rata za koje se pretpostavlja da je riječ o pripadnicima Vojske Republike Srpske /VRS/, saopšteno je iz Instituta za nestala lica BiH.

Ekshumirani su kompletni posmrtni ostaci pet žrtava, nekompletni posmrtni ostaci tri žrtve i jedna butna kost.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci su prevezeni u prosekturu Gradskog groblja u Banjaluci radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade i uzimanja koštanih uzoraka za DNK-a analizu da bi se utvrdio tačan identitet ekshumiranih žrtava.

Ekshumacijom je, prema naredbi Suda BiH, rukovodilo Tužilaštvo BiH.

Prethodno je na istoj lokaciji Pocjelovo 22. oktobra obavljena ekshumacija tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje sedam lica, a prema dostupnim informacijama i dokazima, riječ je o žrtvama srpske nacionalnosti koje su ubijene na lokalitetu Vozuće 1995. godine.
/SRNA/ –