Tužilaštvo BiH se žali na oslobađajuću presudu u predmetu „Veliki park“ u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Apelacionom odjeljenju Suda BiH žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu za četvoricu optuženih za ratni zločin u predmetu „Veliki park“.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je postupajuća tužiteljica Posebnog odjeljenja za ratne zločine uputila žalbu zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

U tom premdetu optuženi su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nernim Uznović i Mladen Čovčić, a na teret im se stavljaju zločini počinjeni u aprilu 1992. godine koji se odnose na zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti, čiji posmrtni ostaci dvojice ubijenih su djelimično pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je tužiteljica u žalbi akcenat stavila na dokaze i iskaze svjedoka koji su optuženi Vikić i Pušina, a koji se terete po komandnoj odgovornosti u smislu odnosa nadređeni-podređeni, koji su bili informisani o zločinu, nakon čega su propustitli da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijala.

„U odnosu na optužene Nermina Uznovića i Mladena Čovčića, koji se terete kao individualni počinioci, akcenat je stavljen na krivično pravne radnje koje su kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava odreda počinili zajedno sa pripadnicima odreda čiji je komadant bio Dragan Vikić“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH koje traži da se prvostepena presuda ukine i ponovo zakaže pretres te optuženi oglase krivima i kazne po zakonu.