Custom Linkovi

Читањем оптужнице и уведним ријечима Тужилаштва БиХ отворен је главни претрес у предмету „Добровољачка“.

Тужилаштво тврди да располаже вјештачењима материјалним доказима и свједочењима којима ће доказати да су по командној одговорности оптужени Ејуп Ганић са деветорицом војних, полицијских и цивилних функционера , планирали, подстрекавали и 3. маја 1992 извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА.

Тужилац Тужилаштва БиХ Младен Вукојчић рекао је на данашњем главном претресу против Ејупа Ганића и осталих да ће доказати да су оптужени починили ратни злочин против војника ЈНА у Добровољачкој улици и да су у тој колони убијени и цивили.

Вукојчић је истакао да ће Тужилаштво током поступка доказати да су оптужени у овом предмету починили ратни злочин против војника ЈНА који су се под пратњом Унпроформа исељавали из касарне „Бистрик“ у Сарајеву гдје је велики број војника убијен и рањен, а такође да су они који су били заробљени преживјели велику тортуру.

Одбрана оптужених се позива на раније обустављање истраге у Хашком трибуналу, као и пред Судом БиХ износећи тврдњу да налази вјештака Тужилаштва, који су међу новим доказима у предмету, нису неутрални.

Осим Ганића, оптужница подигнута 27. априла, терети Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку да су 3. маја 1992. године у Сарајеву напали небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Они су оптужени да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима планирали, подстрекавали и извршили овај напад.

Оптужница их терети и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили ни казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина.