Custom Linkovi

ХАГ, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/
Архива Хашког трибунала, након његовог затварања, остаће у посједу УН и у Хагу бар неко вријеме док је на снази Међународни резидуални механизам за кривичне судове, сазнаје Срна у Трибуналу.
Почетком идуће године требало би да буде успостављен први инфо центар у Сарајеву у којем ће јавност имати могућност претраживање комплетне јавне архиве трибунала.

Инфо центри, осим у Сарајеву, могли би да буду успостављени и у другим градовима гдје се искаже интерес за то.

„Уколико остане у подрумима, архива ће само скупљати прашину, што нема никакве сврхе јер цијела грађа би требало да буде на располагању свима који су заинтересовани за њено проучавање“, рекао је извор.

Већи дио јавне архиве Хашког трибунала већ је доступан путем интернета /онлајн/, али су инфро центри намијењени за оне који је потребна нека врста техничке подршке за прегледање документа.

Говорећи о истрази коју проводи Међународни кривични суд за бившу Југославију о самоубиству Слободана Праљка, Срнин извор је истакао да се настоји да, уколико то буде могуће, она буде окончана до краја године како то питање не би остало неријешено након затварања Трибунала 21. децембра.

„Истрага Хашког трибунала у случају Праљак почела је прошле седмице и води је судија Хасан Џалов“, рекао је извор.

Према његовим извора, истрага се фокусира на то да ли је било пропуста у провођењу процедура које су довеле до тога да Праљак изврши самоубиство, али и у правцу утврђивања чињница да ли су испоштоване све предвиђене процедуре.

Праљак је 29. новембра извршио самоубиство у судници Хашког трибунала, попивши отров, након што му је потврђена првостепена пресуда од 20 година затвора за ратни злочин над муслиманима у БиХ.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је 29. новембра пресуде о удруженом злочиначком подухвату шесторице функционера „Херцег-Босне“ и државног врха Хрватске са Фрањом Туђманом на челу током рата у БиХ и да је сукоб Хрвата и муслимана био међудржавни, имплицирајући учешће Хрватске.