Custom Linkovi

У Меморијалном спомен-комплексу Шушњар код Санског Моста обиљежене су 82 године од масовног злочина у којем су усташе, од Огњене Марије до Илиндана ( од 30. јула д 2. августа), 1941. побиле 5.500 Срба и 50 Јевреја.

Служен је парастос, којем је претходила литургија у Храму Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту. Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је данас да је стратиште Шушњар показатељ монструозне геноцидне политике Независне Државе Хрватске (НДХ) која никад није названа правим именом.

-То је био геноцид, спровођен систематски и плански над српским народом – рекао је Егић. Он је подсјетио да је почетком Другог свјетског рата ово подручје тадашње Босанске Крајине било претежно насељено српским становништвом и да се то никако није уклапало у политику НДХ и државни план који је спроводила – једну трећину Срба покатоличити, једну побити и једну протјерати.

-Овдје је дио тог плана спроведен. Као по правилу, своје злочине су извршавали на велике српске православне празнике. Овдје је у три дана убијено 5.500 мученика српске националности из Санског Моста – додао је Егић.

Замјеник начелника општине Оштра Лука Душко Дошеновић рекао је да се под изговором да немају људства и могућности локалне власти из Санског Моста ограђују од обавезе да одржавају спомен-комплекса који је проглашен спомеником од највишег интереса БиХ, те да је и ове године општина Оштра Лука покосила и уредила ово мјесто страдања.

-Овдје на овој плочи је име мог прадједа Илије Дошеновића. Дјед је причао да су 1. августа дошле снаге НДХ у наше село и одвели све мушкарце радно способне. Тад је и мој прадјед одведен и овдје је убијен 2. августа – рекао је Дошеновић.

Миленко Стојиновић каже да је његова мајка Милица Видовић имала 11 година на данашњи дан 1941. када су њених десеторицу браће, стричеве и стричевића похватали по селу Томина и одвели на стријељање на Шушњар.

-Тај ужас који је доживјела као дјевојчица она је преносила нама и ја се сјећам добро из дјетињства њених прича. И умрла је, а увијек је носила то као посебан пијетет и зато наша породица има посебан пијетет према жртвама Шушњара и сваке године долазимо да одамо почаст нашим мученицима – рекао је Стојиновић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић поручио је да овај злочин никада не смије бити заборављен. -Прије 82 године на Илиндан усташки монструми овдје су свирепо побили 5.500 недужних Срба.

Једини гријех тих људи је био што су били Срби и што су жељели слободу. Да се никада не заборави и да нас зло које је задесило наш народ увијек опомиње -, поручио је Бореновић.

Он је истакао да је људска дужност и обавеза да се ода пошта свим страдалима који су били жртве режима геноцидне НДХ, те да се мјеста и датуми страдања памте и заувијек обиљежавају. Вијенце и цвијеће положили су и представници Парламентарне скупштине БиХ, Народне скупштине Републике Српске, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, општина Оштра Лука, Нови Град, Крупа на Уни и Костајница, града Приједора и бројних организација и удружења проистеклих из НОР-а и Одбрамбено-отаџбинског рата, а дио делегација положио је вијенце и цвијеће и на споменик у насељу Милин Бирт.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова прије двије године уврстио је Шушњар у календар 31 историјског догађаја од републичког значаја.

Извор: Глас Српске

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.