Страдање Срба у Броду – почетак рата у БиХ

27.03.2018.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да је страдање Срба у Броду практично било почетак рата у БиХ и трећег страдања Срба у прошлом вијеку.
Савановић је нагласио да је српско страдање почело од оних који су 1915. године основали добојски логор, кроз који је прошло више од 45.000 Срба, да би се наставило 1941. године стварањем усташке Независне Државе Хрватске, која је убијала и у јаме одводила српско становништво од Брода на Дрини, Пребиловаца, Јасеновца, Јадовног, Пага, Гаравица, Мотика, Шарговца и многих других мјеста.

„Кад смо мислили да је заједничка држава ријешила то питање, деведесетих година пробудили су се потомци усташа од којих смо раније страдавали. Све то говори да су се они водили давно осмишљеним пројектом који је имао за циљ да Срба западно од Дрине не смије бити и да Дрина буде граница српског корпуса“, рекао је Савановић новинарима у Сијековцу након обиљежавања 26 година од страдања Срба у овом бродском селу.

Он је додао да је до деведесетих година злочине над Србима водио римокатолички фактор, да би се деведесетих година појавио и муслимански фактор, који је ојачао међународним механизмом.

„Захваљујући вољи народа, политици и војном руководству, Срби су се организовали, те уз огромне људске и материјалне жртве створили Републику Српску која је наш институционални оквир у којем једино можемо опстати“, поручио је Савановић.

Савановић је нагласио да Република Српска нема алтернативу, те указао на лицемјерство међународне заједнице, која Србе, који су у 20. вијеку доживјели највећа страдања, покушава приказати као геноцидан народ, а Српску као геноцидну творевину.

Обиљежавање 26 година од страдања Срба у Сијековцу присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, делегације Народне скупштине, Владе, предсједник Борачке организације Миломир Савчић, министар безбједности Бих Драган Мектић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, представници удружења проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, представници општине Брод, многобројни грађани и родбина настрадалих.

Регуларне снаге Хрватске, са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из тадашње Републике БиХ, извршиле су стравичне злочине у неколико наврата 1992. године у селу Сијековац, у општини Брод, звјерски усмртивши 46 цивила, углавном жена, дјеце и стараца.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је девет особа, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић. Убијени су очеви са два, односно три сина.

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 лица, углавном жена, дјеце и стараца, од којих је најмлађа жртва био Драго Милошевић /17/, а најстарија Васо Зечевић /77/. Запаљено је 15 кућа, као и Црква Свете великомученице Огњене Марије.

Ова убиства била су сигнал свим Србима у БиХ каква их судбина чека ако не буду спремни да бране своја огњишта.
СИЈЕКОВАЦ, 26. МАРТА /СРНА/