Custom Linkovi

Јасеновачки логораш Раде Радивојац (94) изјавио је да ће најављена изградња два меморијална центра у Доњој Градини и Београду уз помоћ Републике Српске и Србије сигурно допринијети бољем сјећању на страдалнике из Јасеновца, посебно код будућих нараштаја, али и спречавању евентуалних погрома Срба на овим просторима.

„Добро је да се неко тога коначно сјетио. То је требало одмах послије Другог свјетског рата. И добро је да се то каже младим генерацијама које немају појма шта је било у Јасеновцу“, рекао је Радивојац.

Он је напоменуо да ни њемачки нацисти нису чинили такве гнусне злочине као муслимани и усташе на Козари, који су чак отимали дјецу од жена и бацали их на нож.

Радивојац је рекао да су претеча Јасеновца били бројни логори у Приједору и Градишци када је пала Козара.

„Има ријека Орловача о којој су направили пјесму – „Орловачо, жицом ограђена у теби су мртва дјеца пронађена“, рекао је он.

Радивојац се сјећа да је као заточеник у Јасеновцу, у коме су већином страдавали Срби, сањао да се напије воде, те да је владала велика глад.

„Народ је ослабио да су од људи остале кожа и кости. Бацали су мртве коње и краве и нема кости у логору… Толика је била глад. А сваки дан било је убијања људи. И сјећам се када је један од усташких вођа Андрија Артуковић најављујући долазак и посјету Анте Павелића рекао да прво треба ликвидирати „штенце“. А при том је мислио на дјецу“, прича Радивојац који данас живи у Бањалуци.

Он је поручио да је тешко савјетовати било кога за будућност поготово садашње младе које истински не занима прошлост.

„Властима у БиХ нисам задовољан и нема се коме казати шта треба. Никакав закон се не поштује. Раде шта хоће и никоме не одговарају. То треба мијењати. Ја који сам толико преживио и доживио поручио бих да све нације у БиХ могу живјети заједно и да се поштују. Једнаки смо и морамо бити такви сви, а свугдје има лоших и добрих. И, хајде, да идемо даље као једнаки, живимо и радимо“, истакао је Радивојац.

Он је рекао да и даље тражи Личанина из Републике Српске Крајине и Глине који му је бежећи пред хрватском војском оставио коње и кола.

„Ни име му нисам упамтио, али сам га усликао. Рекао је да је из Лике и да је код спаљене куће тада затекао заклане жену и једанаестогодишњу кћерку, али да петогодињег сина није нашао. Само је попио ракију и потегао према Србији. Његова кола су и сада код мене, а коње сам комисијски продао и новац ставио на банку. Да ми је тог човјека наћи, не бих жалио умријети“, каже Радивојац и додаје да би волио да му се неко јави из његове породице.

Радивојац је пензионисани возач и механичар који је у струци награђиван од чувене фабрике „Мерцедес“. Он је рођен је у Доњим Орловцима код Приједора, гдје су му окупатори родитеље побили 1941. године.

О Радиној голготи у Јасеновцу раније је снимљен документарац „Добровољно умро“.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је убијено 20.000 дјеце.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић и премијер Србије Ана Брнабић потписали су 4. августа у Бањалуци Споразум о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама, и то у Доњој Градини и Београду.

Извор: АТВ

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.