Custom Linkovi

Министри из реда српског народа у Савјету министара никада неће подржати усвајање закона о жртвама тортуре на нивоу БиХ јер за то нема сагласности Републике Српске, изјавио је замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Предраг Јовић.

“Било је већ пар година покушаја да се тај закон на нивоу БиХ стави на дневни ред, али то министри у Савјету министара из реда српског народа никада нису подржали, јер за то нема сагласности Републике Српске. Ако министар за људска права и избјеглице Семиха Боровац упути такав закон Савјету министара српски министри неће бити за то док се не добије сагласност Републике Српске. То се не доводи у питање”, прецизирао је Јовић.
Према његовим ријечима, ако би се и десило да приједлог таквог закона оде у парламентарну процедуру, као у случају акциза, сагласност за то никада неће дати српски посланици и делегати из Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ.
“До сада нису постојали ентитетски закони и треба форсирати да буду донесени јер су жртве у питању без обзира из којег народа потичу. Тим људима треба изаћи у сусрет. Подржавамо да закони буду донесени на ентитетском нивоу”, нагласио је Јовић и додао да је Министарство за људска права и избјеглице ангажовало је експерта у вези са овим питањем.
Он је рекао да је крајње вријеме, послије 20 и више година, да Република Српска мисли о својим жртвама и да тим људима буде омогућена правична накнада.
Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да нема уставног основа за доношење закона о жртвама тортуре у БиХ јер је ово питање, према Уставу БиХ и Дејтонским споразуму, у искључивој надлежности ентитета.
“Доношење овог нацрта закона је усмјерено директно против Републике Српске и представља преношење надлежности на ниво БиХ”, каже Којић и додаје да је Влада Републике Српске утврдила нацрт закона о правима жртава тортуре који ће се наћи пред посланицима у парламенту Српске.
У Сарајеву је у току поступак јавних консултација на Нацрт закона о правима жртава тортуре у БиХ, којег припрема Министарство за људска права и избјеглице БиХ. Консултације, које су почеле 20. новембра, трајаће до 4. децембра.
Срна, 29.11.2017.