Custom Linkovi

БАЊАЛУКА, 20. ФЕБРУАРА /СРНА/
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић упозорио је да је у БиХ у застоју процес тражења несталих Срба, нагласивши да је потребно убрзати тај процес притиском на Међународну комисију за нестала лица /ИЦМП/, као и да се људи у надлежним институцијама овим питањем баве одговорно без икакве политизације.
Савановић је у Бањалуци, обраћајући се на округлом столу „Тражење несталих“, навео да нису испуњена очекивања породица погинулих и несталих из Републике Српске.

„То говори колико БиХ не функционише као држава ако не рјешава овако осјетљива питања за све народе у БиХ. То говори о дисфункционалности БиХ. Овај процес одвијао се нормално док је био у надлежности Републике Српске. Оснивањем Института за нестала лица БиХ од 2008. године тај процес није дао очекиване ефекте“, рекао је Савановић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да Република Српска потражује 1.662 нестала лица, док у три спомен-костурнице Српске на идентификацију чека 650 ексхумираних посмртних остатака.

Митровић указује да је процес тражења несталих Срба у застоју због кадровске и организационе конфузије у Институту за нестала лица БиХ која је појачана транзицијом ИЦМП-а.

„Очекујемо да ћемо на скупу кроз закључке исказати све недостатке у процесу тражења несталих и понудити рјешења и захтјеве. Провјераваћемо реализацију закључака, јер постоји недостатак одговорности и самоиницијативе у институцијама надлежним за овај процес“, истакао је Митровић.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић изразио је очекивање да ће на данашњем скупу бити донесени закључци који ће убрзати процес тражења несталих лица у БиХ.

„Увјерен сам да ће након овог скупа бити убрзан процес тражења несталих у овој години“, рекао је Перишић новинарима, прије почетка округлог стола.

Округли сто о теми „Тражење несталих“ у Бањалуци се данас одржава поводом обиљежавања 22 године од оснивања Удружења породица заробљених и несталих бораца и цивила – Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

У раду округлог стола учествује директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић, шеф Програма Међународне комисије за тражење несталих лица /ИЦМП/ намијењеног за западни Балкан Метју Холидеј, те представници Тужилаштва БиХ, ИЦМП-а и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Међународног комитета Црвеног крста у БиХ.

Од 14.30 до 15.00 часова предвиђени су закључци и конференција за новинаре.