Custom Linkovi

Одбрана бившег команданта Војске Републике Српске (ВРС) Ратка Младића затражила је од Хашког трибунала да одгоди изрицање пресуде, које је заказано за 22. новембар, док оптуженог не прегледа тим србијанских љекара.
Младићеви адвокати Бранко Лукић и Драган Иветић су затражили од Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) да пресуда бившем команданту Главног штаба ВРС-а буде одгођена и да се поступак обустави како би се утврдило да ли је Младић уопште здравствено способан за суђење.
Браниоци су затражили да Младића прегледају србијански љекари – неуролог и кардиолог – у седмици која почиње 13. новембра, а да се пресуда одгоди док они не напишу налаз.
“Медицински налази показују озбиљну опасност од обољења која би онемогућила Младићеву способност да учествује у поступку, односно да учешће у поступку даље нарушава његово здравље, до те мјере да се ризикује и смрт”, стоји у поднеску.
Одбрана у поднеску понавља да Трибуналов секретаријат и притворска јединица “одбијају да сарађују” те да им доставе сву медицинску документацију.
Секретаријат Трибунала саопштио је прошлог мјесеца да је, насупрот тврдњама Одбране, оптуженом доставио цјелокупну медицинску документацију о Младићевој болести и лијечењу којем је подвргнут у судском притвору и болницама у Хаагу.
Младићеви адвокати су навели да је ово “неистина”.
Одбрана је недавно тражила да Младић буде пуштен на привремену слободу у Русију, тврдећи да је у Хаагу лијечен на неадекватан начин. Судско вијеће је тај захтјев одбило, закључивши да је Младић у Хаагу лијечен на исправан начин и у складу с медицинским стандардима. Главни разлог за одбијање било је увјерење судија да, упркос гаранцијама руских власти, није сигурно да би се Младић вратио с привремене слободе, будући да је до хапшења 16 година био у бјекству.
Браниоци су наговијестили да ће затражити да Младић буде пуштен на лијечење у Србију, пошто су од власти у Београду затражили и добили државну гаранцију за привремено ослобађање.
Младић је прије хапшења крајем маја 2011. године преживио три мождана удара, а од тада је неколико пута био пребациван у хашку болницу “Броново” на испитивања и лакше интервенције. У јуну 2013. године, Младић се у судници захвалио Трибуналу и његовом медицинском особљу што су му “спасили живот” и “извукли га из гроба”.
По Одбрани, међутим, Младићево здравствено стање стално се погоршава, а усљед ризика од новог можданог удара или инфаркта, неопходно је болничко лијечење.
Младић у притвору очекује пресуду по оптужници за геноцид у Сребреници, прогон Бошњака и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размјере геноцида, терорисање становништва Сарајева и узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце. Суђење је почело 2012., а пресуда је заказана за 22. новембар ове године.
БИРН, 01.11.2017.