Žalbeni pretres u predmetu protiv Radovana Karadžića počeće danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, a trajaće dva dana.
Uvodnu riječ će imati predsjedavajući sudija u tom predmetu Teodor Meron, nakon čega će Karadžić i tužilaštvo iznijeti usmene argumente o žalbi.
Radovan Karadžić uložio je u decembru 2016. godine žalbu Haškom tribunalu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora “zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH 1992-1995. godine”.
Odbrana se nada da će uspjeti da dokaže nepostojanje veze Karadžića sa dešavanjima u Srebrenici, što bi, kako ocjenjuju, uticalo na visinu presude.
Član Karadžićevog tima odbrane advokat Goran Petronijević ističe da će na ovom pretresu usmeno biti prezentovani stavovi odbrane i tužilaštva o međusobnim žalbama i odgovorima.
On je napomenuo da će poslije ovog žalbenog pretresa uslijediti samo statusne konferencije sve do izricanja konačne presude, što bi, prema predviđanjima odbrane, moglo uslijediti do kraja godine.
Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.