Custom Linkovi

Жалбени претрес у предмету против Радована Караџића почеће данас пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове, а трајаће два дана.
Уводну ријеч ће имати предсједавајући судија у том предмету Теодор Мерон, након чега ће Караџић и тужилаштво изнијети усмене аргументе о жалби.
Радован Караџић уложио је у децембру 2016. године жалбу Хашком трибуналу на пресуду, којом је осуђен на 40 година затвора “због геноцида у Сребреници и злочина против човјечности у БиХ 1992-1995. године”.
Одбрана се нада да ће успјети да докаже непостојање везе Караџића са дешавањима у Сребреници, што би, како оцјењују, утицало на висину пресуде.
Члан Караџићевог тима одбране адвокат Горан Петронијевић истиче да ће на овом претресу усмено бити презентовани ставови одбране и тужилаштва о међусобним жалбама и одговорима.
Он је напоменуо да ће послије овог жалбеног претреса услиједити само статусне конференције све до изрицања коначне пресуде, што би, према предвиђањима одбране, могло услиједити до краја године.
Караџић је осуђен у марту 2016. године.