Custom Linkovi

На суђењу за злочине почињене на подручју Вишеграда и Горажда, свједок Тужилаштва БиХ Радивоје Топаловић испричао је како је тучен током заробљеништва.

Топаловић је рекао да је 21. јануара 1993. године са групом припадника Војске Републике Српске заробљен на подручју Рудог. Он је испричао да је био рањен прије заробљавања и да су морали да деминирају терен у једном тунелу, приликом чега су неки заробљеници рањени. Топаловић је изјавио да су одведени на подручје Вишеграда, у Међеђу или Каоштице, смјештени у неки дом, те да је сутрадан извођен на испитивање код извјесног Топаловића. „Рекао ми је – `Па, ми смо рођаци`. Извадио је личну карту и покрио име… Ударио ме преко стола, питао ме `Што се не бориш за војску која је праведна?“… Песницом у прса…“, присјетио се свједок.

Он је навео да је Илија Дробњак, који је имао крви на лицу, рекао да га је ударао Топаловић и додао да су заробљенике ударали и мјештани. Након седам дана одведени су у Горажде, у зграду Завод за осигурање имовине и лица, гдје су смјештени у двије просторије. Топаловић се присјетио како је одведен на испитивање код Едина Врања, којег је познавао као инспектора из Рудог, те Hимзе Селимовића, којег је упознао током боравка у заробљеништву. Он им је рекао да му се командант звао Петрић, али да му не зна име, након чега га је Селимовић одгурнуо. Топаловић је испричао да је и од Врања добијао батине. Свједок је рекао да је размијењен у октобру 1994. године и да има посљедице од боравка у заробљеништву, те да је приликом посјете Црвеног крста имао само 38 килограма. Одговарајући на питања одбране Мехмедалије Топаловића, свједок је рекао да му је прије данашњег рочишта тужилац Маријана Чобовић прочитала исказ из истраге јер је „пуно прошло времена“. Тужилаштво БиХ терети Ћамила Рамића, Мехмедалију Топаловића, Hимзу Селимовића и Рамиза Мићиводу за злочине над ратним заробљеницима, припадницима Војске Републике Српске, почињене у периоду од 1992. до 1994. године, а Мехмеда Добрачу за злочине над цивилима и ратним заробљеницима почињене у периоду између фебруара и октобра 1995. на подручју Рогатице и Горажда.

Према оптужници, они су били припадници такозване Армије БиH, углавном на позицијама у безбједносном сектору. Наставак суђења је заказан за 27. јануар.