Radivoje Topalović svjedočio o torturi na suđenju Ćamilu Ramiću i ostalima

21.01.2020.

Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada i Goražda, svjedok Tužilaštva BiH Radivoje Topalović ispričao je kako je tučen tokom zarobljeništva.

Topalović je rekao da je 21. januara 1993. godine sa grupom pripadnika Vojske Republike Srpske zarobljen na području Rudog. On je ispričao da je bio ranjen prije zarobljavanja i da su morali da deminiraju teren u jednom tunelu, prilikom čega su neki zarobljenici ranjeni. Topalović je izjavio da su odvedeni na područje Višegrada, u Međeđu ili Kaoštice, smješteni u neki dom, te da je sutradan izvođen na ispitivanje kod izvjesnog Topalovića. „Rekao mi je – `Pa, mi smo rođaci`. Izvadio je ličnu kartu i pokrio ime… Udario me preko stola, pitao me `Što se ne boriš za vojsku koja je pravedna?“… Pesnicom u prsa…“, prisjetio se svjedok.

On je naveo da je Ilija Drobnjak, koji je imao krvi na licu, rekao da ga je udarao Topalović i dodao da su zarobljenike udarali i mještani. Nakon sedam dana odvedeni su u Goražde, u zgradu Zavod za osiguranje imovine i lica, gdje su smješteni u dvije prostorije. Topalović se prisjetio kako je odveden na ispitivanje kod Edina Vranja, kojeg je poznavao kao inspektora iz Rudog, te Himze Selimovića, kojeg je upoznao tokom boravka u zarobljeništvu. On im je rekao da mu se komandant zvao Petrić, ali da mu ne zna ime, nakon čega ga je Selimović odgurnuo. Topalović je ispričao da je i od Vranja dobijao batine. Svjedok je rekao da je razmijenjen u oktobru 1994. godine i da ima posljedice od boravka u zarobljeništvu, te da je prilikom posjete Crvenog krsta imao samo 38 kilograma. Odgovarajući na pitanja odbrane Mehmedalije Topalovića, svjedok je rekao da mu je prije današnjeg ročišta tužilac Marijana Čobović pročitala iskaz iz istrage jer je „puno prošlo vremena“. Tužilaštvo BiH tereti Ćamila Ramića, Mehmedaliju Topalovića, Himzu Selimovića i Ramiza Mićivodu za zločine nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske, počinjene u periodu od 1992. do 1994. godine, a Mehmeda Dobraču za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici takozvane Armije BiH, uglavnom na pozicijama u bezbjednosnom sektoru. Nastavak suđenja je zakazan za 27. januar.