Prikazan dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“

20.04.2018.

U zvorničkom Domu omladine večeras je prikazan dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“, u okviru projekta „Dani sjećanja“ na stradanje Srba u 20 vijeku, sa akcentom na stradanje djece.
Istoričar iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Predrag Lozo rekao je novinarima da su ovogodišnji „Dani sjećanja“ na stradanje Srba posebno posvećeni djeci koja su stradala u 20. vijeku.

„Film ‘Spomenko na vječnoj straži’ govori o jednoj specifičnoj kategoriji, odnosno o maloljetnim licima u redovima Vojske Republike Srpske koji su stali da brane i odbrane svoja sela, a potom i otadžbinu Republiku Srpske“, rekao je Lozo.

Ističući da se govori o osjetljivoj temi kada je riječ o stradanju maloljetne djece, Lozo kaže da se organizator ove godine potrudio da posebno skrene pažnju na stradalu djecu, a jedan od načina obrađivanja ovih tema jeste i dokumentarni film koji je prikazan večeras u Zvorniku.

„Autor filma ‘Spomenko na vječnoj straži’ Mile Savić se na specifičan način sa dosta ličnog entuzijazma potrudio da nam približi ličnost Spomenka Gostića kako bi se svi mogli poistovjetiti i razumijeti uslove u kojima je živjelo to selo na Ozrenu u kojem se vodila borba za odbranu i opstanak Republike Srpske“, rekao je Lozo.

Član Svetosavske omladinske zajednice Zvornik Miloš Ivanović kaže da je večerašnju projekciju filma organizovala Svetosavska omladinska zajednica i Dom omladine, u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica iz Banjaluke.

Ivanović je dodao da je večerašnja projekcija filma jedan u nizu događaja, u okviru manifestacije „Dani sjećanja“, koji širom Republike Srpske organizuje pomenuti Republički centar.

„Poruka ove manifestacije jeste da se podsjetimo na stradanje Srba u proteklom vijeku od balkanskih ratova, Prvog i Drugog svjetskog rata i odbrambeno-otadžbinskog rata“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, cilj projekta „Dani sjećanja“ jeste, prije svega, da prisustvuje što veći broj publike sa fokusom na mlade da se istrorija i stradanje Srba nikada ne zaborave.

ZVORNIK, 19. APRILA /SRNA/