Custom Linkovi

Пресуда генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу, оптуженом за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године, биће изречена 27. априла, речено је на данашњем рочишту након изношења завршних ријечи одбране.

Дрековићева одбрана данас је тврдила да Тужилаштво БиХ није доказало злочин, те је затражено да оптужени буде ослобођен кривице.

Адвокат Мирсад Црновршанин, који брани Дрековића, рекао је да материјални докази не дају закључак да су се радње из оптужнице десиле на начин како је то у њој и описано, преноси „Бирн“.

Током завршних ријечи, одбрана се често позивала на налазе својих вјештака, као и на прикупљену материјалну документацију, те истакла, између осталог, да докази упућују да Станислава Копривица није рањена и погинула у центру, већ у ширем рејону Калиновика.

Одбрана сматра да Тужилаштво БиХ није доказало ни рањавање Ратка Ђогића, као ни Мирослава Тошовића.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица, те разорено више објеката.

Суђење Рамизу Дрековићу почело је прије четири године.