Custom Linkovi

Ратни командант Петог корпуса тзв. Армије РБиХ Атиф Дудаковић лако би могао да уђе у Гинисову књигу рекорда као особа која је најдуже времена била осумњичена и оптужена за најтеже злочине без правоснажне пресуде.

У Суду БиХ јуче је, наиме, настављено суђење Дудаковићу и још шеснаесторици припадника бошњачке војске за злочине почињене над српским цивилима и војницима на подручју Крајине 1995. године.

Иако су још у августу 2006. тадашњи предсједник Републике Српске Драган Чавић и премијер Милорад Додик заједнички поднијели кривичне пријаве против Дудаковића и НН лица због стравичних злочина почињених над заробљеним српским цивилима и војницима, о чему свједоче аутентични видео-снимци чији су аутори сами бошњачки војници, Дудаковић је и данас формално слободан човјек, а крај судском процесу који се води против њега и осталих оптужених још се не назире.

– У Суду БиХ настављено је суђење Атифу Дудаковићу за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост, те околних села, као и прогон и уништавање вјерских објеката. Поред Дудаковића, оптужени су још Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Коњежић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић – саопштено је из Суда БиХ.

Према оптужници, Дудаковић и остали терете се за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени. Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и екшумирана из више појединачних и масовних гробница, а за посмртним остацима неких од убијених још се трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се и на ратне злочине над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна за вријеме сукоба у Цазинској крајини на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Иако је оптужница против Дудаковића званично подигнута у октобру 2018. године, изрицање пресуде бошњачком ратном команданту није ни на видику. С друге стране, Суд БиХ био је изузетно ажуран кад се радило о пресудама против оптужених Срба, којима је, у просјеку, суђење трајало око годину дана.

Из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица истичу да је недопустиво да судски процес против Дудаковића траје оволико дуго, те да постоји основани разлог за сумњу да се намјерно отеже с доношењем пресуде.

– Подсјећамо и да је због пандемије корона вируса суђење Атифу Дудаковићу било обустављено скоро двије године, док су у исто вријеме сва остала суђења ишла својим током – каже за Српскаинфо Виктор Нуждић, в.д. директора Центра.