Custom Linkovi

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица представио је вечерас у Бањалуци монографију „Република Српска у одбрамбено-отаџбинском рату“, која осим тематских историјских цјелина садржи више од 140 страница фотографија и докумената о почињеним ратним злочинима над Србима у БиХ.

Директор Центра Милорад Којић рекао је новинарима да ова монографија најбоље одсликава какав је значај настанка и постојања Републике Српске и указује на потребу њеног очувања, јер садржи најзначајнија ратна дешавања, одлуке цивилних и полицијских органа власти, мировне конференције и преговоре.

„Са друге стране, њен значај још је и већи ако имамо у виду пресуде и рад Хашког трибунала, који је био искључиво оријентисан на то да се суди и пресуђује Србима, а кроз правосудне институције на нивоу БиХ желе да оптуже највише полицијско, војно и политичко руководство Републике Српске и прогласе их злочиначким формацијама и организацијама и доведу у питање легитимитет Српске у данашњем облику“, рекао је Којић.

Историчар и рецензент књиге Горан Латиновић рекао је да је ова монографија крупан прилог тешком, одговорном и дугорочном задатку да догађаји из времена стварања Републике Српске добију своју историјску и историографску одлуку.

„Књига је утемељена на обимној и необјављеној архивској грађи на више од 120 библиографских јединица, што говори о озбиљности подухвата“, рекао је Латиновић.

Он је оцијенио да је књига крупан допринос дијалогу који садашњост Републике Српске треба да води са прошлошћу Српске.

Историчар и један од аутора књиге Предраг Лозо истакао је да ова монографија припада првој генерацији истраживања, јер у досадашњој историји Републике Српске није било озбиљнијег покушаја синтезе који би побројао основна дешавања у одбрамбено-отаџбинском рату.

„Осим основних фактографских и хронолошких одредница, она доноси и назнаке неких питања како ће се наука у овим областима кретати у будућем периоду“, рекао је Лозо.

Он је додао да је циљ био истаћи значај Републике Српске и њеног функционисања за биолошки опстанак српског народа западно од Дрине.

„Осим тога, жељели смо показати колико је било тешко окружење у којем се стварала и бранила Република Српска, те да те генерације нису поклекле, него да су имале снаге да се носе са тим и у много тежим условима него што смо ми сада. То је добар путоказ за даљи развој Републике Српске“, рекао је Лозо.
БАЊАЛУКА, 3. АПРИЛА /СРНА/ –