Najava sarajevskog glumca Emira Hadžihafizbegovića da će biti snimljen film o ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću još je jedan dokaz da Bošnjaci ne žele mir na ovim prostorima, ističu iz srebreničke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i poručuju da takv projekat ima za cilj samo veličanje zločina i zločinaca.

U saopštenju, koje je potpisao predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih srpskih civila i boraca iz Srebrenice Branimir Kojić, istaknuto je da bi film o Oriću kao nekakvom heroju, kako žele da ga predstve, bio ponižavajući za srpske žrtve u Podrinju.

– Ukoliko bi taj film bio rađen po istinitim događajima onda bi Orić ponovo bio odveden u Hag i presuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu – navode iz Organizacije.

Prema ocjeni ove organizacije, u tom filmu bi se moralo pokazati kako je, „njihov ‘heroj’ na Božić popalio Kravicu, pa devet dana kasnije poubijao desetine civila u Skelanima, kao i sve što je stigao u Bjelovcu, Zagonima, Ratkovićima, Brežanima, Krnjićima, Podravanju, Gnioni, Zalazju i ostalim selima i zaseocima do kojih je stigao sa svojim hordama“.

Posebno bi se, kako je istaknuto u saopštenju, pokazalo ophođenje „heroja“ prema srpskim zarobljenicima, koji se još traže, a njih je 50 iz srebreničke opštine.

Iz srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila smatraju da je očigledno da je bošnjačkim političarima i intelektualcima hrana za dušu da svakim danom potresaju srpske majke, sestre i djecu ovakvim najavama, te da, kako se ocjenjuje, snimanje najavljenog filma o Oriću ima samo jedan cilj, a to je veličanje zločina i zločinaca.