Sve srpske žrtve iz rata u BiH, za period 1991-1995. godine, naći će se u publikaciji koju će objaviti Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Publikacija će biti objavljena na oko 1.000 stranica i u završnoj fazi je njena izrada, potvrdio je za „Novosti“ Milorad Kojić, direktor pomenutog centra.

Realno je da publikacija sa popisom svih srpskih žrtava bude objavljena u naredna četiri meseca. Od jula 2013. aktivno se radi na izradi popisa srpskih žrtava u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Ovo je jedan veoma obiman posao koji je zahtevao maksimalnu ozbiljnost i profesionalnost kako bi taj dokument bio bez greške. Na ovaj način dobijamo sveobuhvatnu sliku stradanja Srba u periodu od 1991. do 1995. godine – ističe Kojić.

On kaže da će Srpska tako prvi put dobiti spisak svih srpskih žrtava iz proteklog rata, a koje su dokumentovane na način da će biti sprečen bilo kakav pokušaj revizije istorije i umanjivanje srpskih žrtava iz proteklog rata, a kako se pokušava uraditi sa brojem stradalih Srba u Jasenovcu.

U publikaciji će biti dokumentovano 34.930 stradalih Srba. Pored imena i prezimena nalaze se i okolnosti stradanja, mesto stradanja i status nastradalog. Pored identiteta u bazu podataka Centra uneseno je i 89.273 dokumenta za 34.930 Srba ubijenih u proteklom ratu u BiH – pojašnjava Kojić.

On dalje kaže da će publikacija biti i javno dostupna, ali i poslata na mnoge adrese.

Želimo i da predstavnici međunarodnih organizacija isto dobiju ovaj dokument i sigurno će biti poslata na mnoge adrese u inostranstvu. Pored toga i domaće institucije će dobiti primerke – pojašnjava Kojić.

Kada je reč o prikupljanju dokazne dokumentacije, Kojić je naveo da je Republički centar nastavio sa prikupljanjem, ističući da se trenutno u posedu Centra nalazi više od četiri miliona stranica.

Nastavljen je aktivan rad na prikupljanju činjenica i dokaza o ženama žrtvama rata srpske nacionalnosti. U bazi podataka Centra uneto je 1.775 imena žena od kojih su većina bile žrtve seksualnog zlostavljanja i drugih oblika troture.