Custom Linkovi

Све српске жртве из рата у БиХ, за период 1991-1995. године, наћи ће се у публикацији коју ће објавити Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. Публикација ће бити објављена на око 1.000 страница и у завршној фази је њена израда, потврдио је за „Новости“ Милорад Којић, директор поменутог центра.

Реално је да публикација са пописом свих српских жртава буде објављена у наредна четири месеца. Од јула 2013. активно се ради на изради пописа српских жртава у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Ово је један веома обиман посао који је захтевао максималну озбиљност и професионалност како би тај документ био без грешке. На овај начин добијамо свеобухватну слику страдања Срба у периоду од 1991. до 1995. године – истиче Којић.

Он каже да ће Српска тако први пут добити списак свих српских жртава из протеклог рата, а које су документоване на начин да ће бити спречен било какав покушај ревизије историје и умањивање српских жртава из протеклог рата, а како се покушава урадити са бројем страдалих Срба у Јасеновцу.

У публикацији ће бити документовано 34.930 страдалих Срба. Поред имена и презимена налазе се и околности страдања, место страдања и статус настрадалог. Поред идентитета у базу података Центра унесено је и 89.273 документа за 34.930 Срба убијених у протеклом рату у БиХ – појашњава Којић.

Он даље каже да ће публикација бити и јавно доступна, али и послата на многе адресе.

Желимо и да представници међународних организација исто добију овај документ и сигурно ће бити послата на многе адресе у иностранству. Поред тога и домаће институције ће добити примерке – појашњава Којић.

Када је реч о прикупљању доказне документације, Којић је навео да је Републички центар наставио са прикупљањем, истичући да се тренутно у поседу Центра налази више од четири милиона страница.

Настављен је активан рад на прикупљању чињеница и доказа о женама жртвама рата српске националности. У бази података Центра унето је 1.775 имена жена од којих су већина биле жртве сексуалног злостављања и других облика тротуре.