Поново отворена истрага о злочину у Добровољачкој

15.02.2018.

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА
Уставни суд БиХ наредио је Тужилаштву БиХ да у року од три мјесеца одлучи по приговорима за обустављање истраге у случају „Добровољачка улица“, а како незванично сазнајемо, у овом предмету недавно је поново активирана истрага, коју је против неколико лица, укључујући Ејупа Ганића, члана ратног Предсједништва БиХ, и Јована Дивјака, генерала Армије РБиХ, обуставио међународни тужилац Џуд Романо и то само неколико дана прије него што ће напустити БиХ.
Романо је тада, осим против Ганића и Дивјака, обуставио истрагу и против Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Бећировића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.
„Ту истрагу сада води Мирза Хукељић, тужилац у Тужилаштву БиХ, и тек недавно је поново активирана, односно поново се почело радити на том предмету“, испричао је извор „Независних“.
Што се тиче одлуке Уставног суда БиХ, она је донесена на основу апелација Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, који је као војник ЈНА убијен 3. маја 1992. године у нападу на колону ЈНА у Сарајеву у Добровољачкој улици, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, који је као поручник ЈНА убијен 2. маја 1992. године у Сарајеву на Скендерији. Апелације Томовићеве и Гвозденовићеве услиједиле су након што дуже од пет година није одлучено о њиховим приговорима због обустављања истраге у случају „Добровољачка улица“.
„Налаже се Тужилаштву БиХ да без даљих одгађања предузме мјере с циљем одлучивања по притужбама апеланткиња против наредбе о обустављању истраге од 17. јануара 2012. године“, наводи се, између осталог, у одлуци Уставног суда БиХ.
21 притужба на обустављање истраге
Из одлуке Уставног суда БиХ видљиво је да је на обустављање истраге била укупно 21 притужба те да је у Тужилаштву БиХ формиран тим за рад по тим притужбама. Оно што је занимљиво јесте да је Тужилаштво БиХ након тога чак шест пута мијењало састав тог тима и одржало десетине сједница, али одлуку по притужбама на обустављање истраге никада нису донијели.
„Сада морају у року од три мјесеца да то ураде, односно ријеше приговоре и кажу зашто је обустављена истрага“, рекао је Милан Романић, адвокат из Бањалуке, који је у поступку пред Уставним судом БиХ заступао Богдану Томовић и Гордану Гвозденовић.

Срби увијек били за наставак истраге
Како незванично сазнајемо, српски чланови у тимовима које је формирало Тужилаштво БиХ за одлучивање по притужбама увијек су били за то да се истрага настави и да није било основа да се донесе одлука о неспровођењу истраге.
„Уставни суд БиХ, не улазећи у питање оправданости доношења наредбе о обустављању истраге и притужби на ту наредбу, закључује да постоји кршење Устава БиХ и Европске конвенције јер надлежно тужилаштво у предмету који се тиче истраге смрти блиских сродника апеланткиња ни након шест година није одлучило о притужбама апеланткиња против наредбе о обустављању истраге у том предмету, а при том није понудило нити један разлог који би се могао сматрати разумним и оправданим за дуго трајање конкретног поступка“, наведено је, између осталог, у одлуци Уставног суда БиХ.
Злочин у Добровољачкој улици односи се на 2. и 3. мај 1992. године и један је од првих злочина који су почињени над Србима. У та два дана убијена су 42 човјека, а и поред тога у Тужилаштву БиХ обустављајући истрагу сматрали су да је колона која се мирно повлачила из војне ккасарне ка Лукавици била легитимни војни циљ.
Након 18 година од догађаја у Добровољачкој улици Влада РС донијела је одлуку о обиљежавању тог датума. Након тога сваког 3. маја чланови породица настрадалих и званичници РС иду на мјесто злочина како би запалили свијеће и положили цвијеће на мјесту страдања.
Независне новине, 15.02.2018.