Custom Linkovi

БАЊАЛУКА, 30. АВГУСТА /СРНА/


На спомен-костурници у Бањалуци данас су положени вијенци поводом 30. августа, Међународног дана несталих лица.
Вијенце су положили представници Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске и Одбора породица погинулих и заробљених Борачке организације града Бањалука, те представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић.

Предсједник Одбора за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине Републике Српске Недељко Гламочак рекао је да институције Републике Српске морају наћи начин и кренути у идентификацију посмртних остатака који се налазе у овој спомен-костурници.

Гламочак, који је присуствовао обиљежавању Међународног дана несталих, рекао је новинарима да би ово требало да буде „приоритет свих приоритета“, како би се након 20 и више година овај проблем рјешавао у Републици Српској.

Он је навео да је поводом застоја у тражењу несталих лица и идентификацијама српских жртава рата скупштински Одбор за борачко-инвалидску заштиту прије годишњих одмора иницирао састанак са представницима ресорног министарства.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић рекао је новинарима да је један вид опструкције у овом процесу тај што се не врши идентификација 650 тијела, која се већ годинама налазе у спомен-костурницама Српске, а други вид опструкције је тражење преосталих око 1.000 несталих српских бораца и цивила.

Милетић је поновио да је БОРС због тога огорчен досадашњим радом српских представника у Институту за нестала лица БиХ.

Он је подсјетио да је БОРС јуче покренуо иницијативу да се покуша разговорима са представницима Владе Републике Српске изнаћи новчана средства како би Завод за судску медицину Републике Српске идентификовао посмртне остатке у три спомен-костурнице у Српској.

Милетић је рекао да би о овој теми ускоро требало да буде одржан званичан састанак представника БОРС-а, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица и Завода за судску медицину Републике Српске.

„ДНК узорци налазе се у Међународној комисији за нестала лица /ИЦМП/ и нама нису доступни и то је проблем што се не врши идентификација посмртних остатака у три спомен-костурнице Српске“, додао је Милетић.

Руководство БОРС-а и Одбора породица погинулих и заробљених бораца данас су симболично у 11.55 часова положили вијенце на спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву у којима се налазе тијела неидентификованих српских жртава.

Општинске и градске борачке организације вијенце су положиле на споменике и спомен-обиљежја у свим општинама и градовима Републике Српске.

Република Српска још тражи 1.670 несталих, од којих око 600 српских бораца и припадника полиције.

У три спомен-костурнице Републике Српске налази се ексхумирани неидентификовани посмртни остаци 657 лица, од којих у Бањалуци 316, Источном Сарајеву 275 и у Невесињу 66.