Podignuta optužnica za zločine nad Srbima na području Konjica

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zdenka Grbavca /51/ i Željka Šimunovića /54/ koja ih tereti za ratni zločin protiv srpskih civila na području Konjica 1992. godine.
Oni su optuženi da su za vrijeme rata u BiH u svojstvu pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Konjic postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica ih tereti da su u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Bradine, Konjica i okoline, učestvovali u činjenju ratnog zločina, tako što su, naoružani automatskim oružjem, iz kolone zarobljenih civila srpske nacionalnosti u Bradini izdvojili trojicu zarobljenih srpskih civila.

Prema navodima optužnice, zarobljene civile su odveli u pravcu pravoslavne crkve u Bradini, gdje ih je Grbavac u dvorištu jedne kuće ubio iz vatrenog oružja.

Šimunović je optužen da je zajedno sa drugim licima učestvovao u mučenju i premlaćivanju jednog zatvorenika srpske nacionalnosti.

Grbavac i Šimunović optuženi su da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
SARAJEVO, 5. APRILA /SRNA/