Custom Linkovi

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Зденка Грбавца /51/ и Жељка Шимуновића /54/ која их терети за ратни злочин против српских цивила на подручју Коњица 1992. године.
Они су оптужени да су за вријеме рата у БиХ у својству припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Коњиц поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница их терети да су у оквиру широког и систематичног напада на цивилно становништво српске националности на подручју Брадине, Коњица и околине, учествовали у чињењу ратног злочина, тако што су, наоружани аутоматским оружјем, из колоне заробљених цивила српске националности у Брадини издвојили тројицу заробљених српских цивила.

Према наводима оптужнице, заробљене цивиле су одвели у правцу православне цркве у Брадини, гдје их је Грбавац у дворишту једне куће убио из ватреног оружја.

Шимуновић је оптужен да је заједно са другим лицима учествовао у мучењу и премлаћивању једног затвореника српске националности.

Грбавац и Шимуновић оптужени су да су починили кривично дјело злочин против човјечности.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.
САРАЈЕВО, 5. АПРИЛА /СРНА/