Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је Срни да би наставак истраге, подизање оптужнице и процесуирање одговорних лица била једина исправна тужилачка одлука у предмету „Добровољачка улица“.
„То је свим народима у БиХ потребно. Ако Бошњаци сматрају да њихов политички и војни врх није одговоран за злочине у `Добровољачкој`, имали би прилику да то и докажу у Суду БиХ“, рекао је Којић.

Он је истакао да се непоступањем по притужбама породица жртава шаље порука којом се потврђује на који начин раде правосудне институције на нивоу БиХ.

„Разговарали смо са породицама жртава након одлуке Уставног суда БиХ који је дао налог Тужилаштву БиХ да размотри све активности које се односе на `Добробољачку улицу`. Затражили смо и радни састанак са представницима Тужилаштва БиХ на коме би породице биле информисане о доношењу коначне одлуке у овом предмету“, додао је Којић.

Он је навео да би ускоро требало да буде одржан састанак са поступајућим тужиоцем и да ће тада бити познато више детаља, односно да ли се ради на доношењу одлуке.

„Апсурдно је што је од обустављања истраге прошло шест година, а да није донесена коначна одлука по притужбама које су уложене. Очигледно је да се на тај начин предмет жели ставити ад акта, односно да више не буде могућности да било ко буде процесуиран, што је поражавајуће“, оцијенио је Којић.

Уставни суд БиХ недавно је донио одлуку да Тужилаштво БиХ у року од три мјесеца мора да одговори по притужбама на обустављање истраге у случају „Добровољачка улица“ против ратног члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, генерала такозване Армије БиХ Јована Дивјака и осталих.

Одлуку о обустављању истраге донио је међународни тужилац Џуд Романо 2012. године и одмах након тога услиједиле су притужбе на које никада није одговорено.

Осим Дивјака и Ганића, тадашњи међународни тужилац истрагу је обуставио и против Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јусуфа Пушине, Емира Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Бећировића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.

Злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву, извршен 2. и 3. мај 1992. године, један је од првих који су почињени над Србима у протеклом рату. У два дана припадници муслиманских формација „Зелене беретке“, „Патриотска лига“, Територијална одбрана и МУП убили су 42 и ранили 71 војника ЈНА.

БАЊАЛУКА, 30. АПРИЛА /СРНА/