Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ће врло брзо бити подигнута оптужница против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића и осталих 11 ухапшених лица који су осумњичени за ратне злочине над Србима.
„До овог момента је ухапшено укупно 12 лица“, рекао је Којић на конференцији за новинаре у Бањалуци, не желећи да саопшти њихова имена јер се овај предмет још налази у фази истраге.

Којић је рекао да је предмет против Дудаковића толико чврст да не може ниједна одбрана, ниједан адвокат да га оборе. „Апелујем на правосудне институције БиХ, односно Суд БиХ да се води правдом и правичношћу“, рекао је Којић.

Он је навео да су нека од ухапшених лица високо позиционирана у СДА, те „високопозиционирани командири, официри, па чак носиоци њиховог одликовања ‘златни љиљан'“.

„У овом случају није дошло до цијепања предмета, док је у ранијим случајевима тога било од неких поступајућих тужилаца. Ово је тренутно од оснивања правосудних институција на нивоу БиХ највећи предмет по обиму злочина и по функцијама које су обављала осумњичена лица“, каже Којић.

Он је навео да се оптужница, која би требало врло брзо да буде подигнута, односи на период од 13. септембра 1995. године до 10. октобра 1995. године, а њоме је обухваћено убиство 256 лица, док су у овом периоду укупно убијена 763 лица, од чега 263 цивила.

Којић је напоменуо да не треба заборавити и убиство 470 српских војника који су били заробљени и над којима су извршене егзекуције.

„Атиф Дудаковић осумњичен је за планирање, наређивање и убиства. Он је вршио егзекуције на 10 локација и за то постоје докази и оригинални видео материјали које је Републички центар доставио поступајућем тужиоцу“, истакао је Којић.

Он је нагласио да би ово кривично дјело у оптужници требало да буде квалификовано као злочин против човјечности и етничко чишћење српског народа из општина Сански Мост, Босански Петровац, Кључ и Босанска Крупа.

„Ово кривично дјело односи се на убиства, уништавање имовине, храмова, цркава и манастира. Овдје се никако не ради о спорадичним инцидентима, већ о организованом и систематичном и планском убијању заробљеника, а што је видљиво из документације, изјава свједока и видео материјала“, истакао је Којић.

Према његовим ријечима, Републички центар је оперативним радом дошао до значајних и оригиналних видео записа, а не оних који су презентовани на „Јутјубу“ који су давали простора за двоструко тумачење.

„Наши видео записи су имали веома значајну улогу како би тужилац могао кроз свједоке и те видео записе и документацију у потпуности документовати ово кривично дјело“, истакао је Којић.

Он је навео да је Републички центар поступајућем тужиоцу доставио више од 8.000 страница доказне документације, документацију са размјена које су обављане у Копривни код Санског Моста, те сву документацију коју је имао Центар на располагању од 1995. године.

Којић је рекао да је документација достављена за 256 убијених лица просјечне старости више од 65 година, од којих је најстарија жртва имала 99 година, а најмлађа жртва је била 1986. годиште.

Он је додао да је за Босански Петровац достављена документација у вези са масовним гробницама Крњеуша, Трешњице, Суваја, Ведро Поље, Шелиби, Бравско, Горња Вођеница, а односи се на стријељање заробљених војника и цивила из мотела „Но 9“, групе заробљених војника „Клековача“, те за велики број појединачних гробница и асанација.

Којић је рекао да је за општину Кључ документација везана за ексхумације поред Православног гробља у Кључу, те велики број појединачних гробница и асанација.

Према његовим ријечима, за Босанску Крупу документација је везана за ексхумације заједничких измјештених и појединачних гробница, а за општину Сански Мост документација је везана за ексхумације масовних гробница Креда, Шушњар, Шековача, те велики број појединачних гробница и асанација терена.

Којић је захвалио поступајућем тужиоцу и његовом тиму у раду на овом предмету, додајући да је Републички центар поносан што је био до тог тима.

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ од јутрос спроводе опсежну полицијску акцију на сјеверозападу БиХ, у којој је, осим бившег команданта такозване Армије РБиХ Атифа Дудаковића, ухапшено још неколико лица која се сумњиче за ратни злочин.

БАЊАЛУКА, 27. АПРИЛА /СРНА/