Poslije Banjaluke i Beograda gdje su snimane izjave učesnika, danas je u Rumi započeto snimanje dokumentarnog filma o proboju Koridora života 1992. godine.

Autorka Slađana Zarić, koja je radila i dokumentarac o borcima sa Košara, za „Koridor“ kaže da je njen najzahtijevniji poduhvat i da je to zapravo priča samih boraca koji su izvojevali pobjedu i povezali zapad i istok Republike Srpske.

Kako su se srela dva korpusa Vojske Republike, kako je osvojena Dobro kula, zašto je linija fronta stala na obodnom kanalu. Ovi i ostali događaji tokom proboja koridora i oslobađanja Posavine, a na osnovu svjedočenja učesnika, u narednih mjesec dana biće snimani na nekoliko lokacija u Srbiji.

– To je u pitanju igrano-dokumentarni film. Učestovaće i glumci, zato što prosto postoje neke dijaloške scene koje glumci trebaju da izvedu. Ja sam se odlučila da to budu upravo vaši glumci zato što oni nekako imaju taj dijalekt koji je autentičan, imaju mentalitet koji bih ja volela da prenesem – istakla je autorka filma.

Kroz film će biti opisani i zločini su, koje su nad civilima počinili pripadnici hrvatske vojske u Posavini. Veliku pomoć u ekranizaciji dali su sami učesnici proboja Koridora, prilikom rekonstrukcija samih događaja i bitaka.

– Žestoka bitka gdje smo se izmješali, gdje njihov bolničar ne zna gdje se nalazi i gdje dolazi do nas, mi ga puštamo, izvlačimo 20-ak ranjenih, mrtvih. Ne znam šta se s druge strane dešavalo, ali je bila žestoka bitka za zaštitu Koridora i samog grada Dervente – naveo je Radenko Puzić iz Bataljona vojne policije Prvog Krajiškog korpusa.

Ideja za snimanje filma rodila se na premijeri filma Košare u Banjaluci, nakon čega su dvije Vlade sa nacionalnim servisima ušle u realizaciju projekta. Logističku pomoć u snimanju filma dao je Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina.

– Ono što je važno, a što se možda rijeđe spominje jeste što će kroz ovaj film biti prikazano jedno veliko stradanje srpskog naroda na području posavine. Vi ste vidjeli i ovdje su pripremljene scene koje će se snimati, a to su logori koji su bili, prije svega u Brodu, Odžaku, pa i u samoj Derventi i Modriči – naveo je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske.

U filmu će učestvovati i poznati glumci iz Srbije i Srpske poput Vuka Kostića i Aleksandra Stojkovića. Film Koridor snima se u koprodukciji Radio televizije Srbije, Republike Srpske i ministarstva odbrane Srbije.