Custom Linkovi

БАЊАЛУКА, 26. ОКТОБРА Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је из данас усвојених закључака Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ видљиво да је Републички центар отворио „Пандорину кутију“ о раду правосуђа БиХ.

„Републички центар је на најбољи могући начин – аргументима, чињеницама и доказима показао како ради правосуђе у БиХ“, рекао је Срни Којић, коментаришући закључке које је усвојио ВСТС БиХ поводом информације коју му је доставио Центар за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Којић је рекао да су усвојени закључци само први корак ВСТС-а БиХ, истичући да очекује да се ови закључци реализују.

Он је потврдио да је данас из Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ добио обавјештење да је запримљена пријава Републичког центра и да је то управо оно што је и разматрано на ВСТС-у БиХ.

Којић је рекао да су Влада и институције Републике Српске предузеле значајне кораке на рјешавању питања ратних злочина.

„Очекујемо да након разрјешења ових судија и тужилаца дође до понављања поступка у свим тим предметима“, истакао је Којић.

Он је подсјетио да је један од чланова Савјета изјавио да ово може да проузрокују да се за поједине судије и тужиоце тражи изузеће из предмета.

Којић је додао да би на основу информације Републичког центра српски представници у заједничким институцијама БиХ требало да упуте иницијативу да се по хитном поступку измијени члан 44 Закона о ВСТС-у БиХ, који би давао могућност усљед нових околности и чињеница, као што су ове које су садржане у пријави, да се судије и тужиоци могу разријешити и мимо провођења дисциплинског поступка јер су недостојни обављања такве функције.

ВСТС БиХ усвојио је данас закључак да информација Центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске, заједно са прилозима, буде достављена Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ, те од њега захтјева приоритетно поступање.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица послао је раније ВСТС-у БиХ информацију са именима ратних девет судија и шест тужилаца за које сматра да су дискриминаторски поступали у предметима ратних злочина, вођеним против Срба.
СРНА