Custom Linkovi

Предсједник МКСЈ Кармел Ађијус представио је Двадесет четврти и посљедњи Годишњи извјештај Генералној скупштини Уједињених нација.


Господине предсједниче, екселенције, даме и господо,
Дубоко сам почаствован што ми је пружена прилика да се обратим овој Скупштини по други – и посљедњи – пут, у својству предсједника Међународног кривичног суда за бившу Југославију (“МКСЈ” или “Међународни суд”). На почетку ми дозволите да честитам његовој екселенцији, господину Мирославу Лајчáку из Словачке, на именовању за предсједника ове часне Скупштине. Велико ми је задовољство да Вам, екселенцијо, пожелим успјех у обављању те функције. Морам такође напоменути да се наш данашњи састанак одржава непосредно прије Дана Уједињених нација, 24. октобра, којим се обиљежава годишњица оснивања Организације и ступање на снагу њеног оснивачког документа, Повеље Уједињених нација. Поносан сам што представљам институцију која је имала активну улогу у унапређењу принципа и циљева Повеље, и још једном понављам нашу приврженост тим идеалима и наставку борбе против некажњивости за геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности. Све до посљедњег тренутка прије него што Међународни суд затвори своја врата, ми ћемо наставити да наглашавамо своју поруку међународној заједници да починиоци таквих злочина морају бити изведени пред лице правде.
Пред вама је данас двадесет четврти и посљедњи Годишњи извјештај МКСЈ. У овом извјештају су наведене појединости напретка оствареног током посљедњих годину дана ка испуњењу мандата Међународног суда и преласка на Механизам за међународне кривичне судове (“Механизам”). Као што знате, Међународни суд је сада завршио свој рад у свим осим два значајна предмета. Судије су током протекле године саслушале посљедње усмене поднеске и од тада су у потпуности посвећене интензивном вијећању и писању пресуда. Наша чврста ријешеност да завршимо сав правосудни рад до краја новембра 2017. ће резултирати изрицањем пресуда XX новембра у првостепеном поступку у предмету Младић, односно 29. новембра у жалбеном поступку у предмету Прлић и други.
У односу на поступак због непоштовања суда у предмету против Петра Јојића и Вјерице Радете, нажалост, вијести нису тако добре. Није остварен никакав напредак од мог посљедњег појављивања овдје прије годину дана, и оптужени су и даље на слободи у Србији због тога што Србија не сарађује с Међународним судом. Стање је такво упркос томе што сам ово питање у међувремену пријавио Савјету безбједности у бројним приликама. Сада, с обзиром да ће се ускоро затворити, више нема могућности да МКСЈ води поступак у овом предмету, али ћемо ми предузети све што је потребно како бисмо обезбиједили да оптужени буду изведени пред лице правде, чак и након што Међународни суд затвори своја врата. МКСЈ се искрено нада да ће Србија искористити ову посљедњу прилику да поступи у складу са Статутом Међународног суда и покаже искрену приврженост међународном кривичном правосуђу.
Господине предсједниче,
Прелазећи на позитивније теме, могу потврдити и Вама и свима присутнима да ће, у складу с мојим претходним обећањем, МКСЈ и формално затворити своја врата 31. децембра 2017. До тада ћемо испунити свој мандат. У име Међународног суда и све тројице његових челника, желео бих да захвалим свим чланицама Уједињених нација и међународној заједници у цјелини на континуираној подршци и помоћи током протеклих четврт вијека. Честитамо Вам на визији коју сте имали 1993. године и на посвећености током радног вијека Међународног суда, и позивамо Вас да препознате огроман обим наших заједничких достигнућа. По мом мишљењу, главно достигнуће Међународног суда, и његово најважније насљеђе, лежи у његовој улози без преседана у борби против некажњивости, као и у успјешном испуњењу његовог мандата да кривично гони особе које сносе највећу одговорност за ужасне злочине почињене током сукоба на подручју бивше Југославије током деведесетих година XX вијека.
Док се осврћемо на рад који је МКСЈ постигао, подсјећам да је Међународни суд оставио врло значајан траг тако што је био први по многим изузетним питањима: био је први међународни кривични суд након судова у Нирнбергу и Токију послије Другог свјетског рата; први икада основан у складу с главом ВИИ Повеље Уједињених нација; први који је подигао оптужницу против неког актуелног шефа државе, и први међународни суд чије су све три челне функције обављале жене. МКСЈ је подигао више оптужница него иједан други међународни кривични суд и успјешно је пред лице правде извео 161 лице оптужено за тешке повреде међународног хуманитарног права. Такође, за разлику од других судова, МКСЈ ће се затворити без иједног оптуженог за основне злочине који је и даље у бјекству. Многе прекретнице у судској пракси су биле једнако значајне; на примјер, Међународни суд је био први који је на свеобухватан начин обрадио сексуално насиље почињено у сукобима; први који је објаснио примјењивост закона и обичаја ратовања у немеђународним оружаним сукобима, као и први који је потврдио да уништавање културног насљеђа може представљати злочин против човјечности. На бројним пољима МКСЈ је развио не само јуриспруденцију, већ и алатке, процедуре и програме како би одговорио на захтјеве специјализованих области међународног кривичног права и праксе, попут заштите свједока, сарадње држава и правосудне ефикасности. Премда се МКСЈ такође суочавао с бројним изазовима током свог рада, у аналима ће остати забиљежено да је одговорио позитивно, штавише, да се уздигао изнад тих изазова, на начине који ће бити од значаја за друге судове и међународне кривичне судове.
Достигнућа МКСЈ не почињу и не завршавају се у Хагу. То што смо остваривали правду не само да је помогло у поновном успостављању повјерења између држава бивше Југославије и Уједињених нација, већ су наше многобројне оутреацх активности и програми изградње капацитета такође помогли људима у региону да поново изграде своје државе. Данас се у бившим југословенским републикама пресуђује у бројним предметима пред њиховим сопственим специјализованим судовима за ратне злочине, а њихови специјални тужиоци за ратне злочине настављају истраге и подижу оптужнице против хиљада починилаца. Међутим, има мјеста побољшањима и постоји потреба за пружањем континуиране помоћи релевантним институцијама и актерима на терену.
Господине предсједниче,
Како би се обезбиједило да МКСЈ настави свој допринос борби против некажњивости чак и након свог затварања, и како би се додатно учврстило његово насљеђе, МКСЈ је осмислио низ скупова о насљеђу и завршних скупова под називом Дијалози о насљеђу МКСЈ. Са задовољством могу да вас извијестим да су ови скупови до сада наишли на врло позитиван одјек. У склопу тог низа скупова, МКСЈ је у јуну ове године одржао своју завршну конференцију о насљеђу у Сарајеву, Босна и Херцеговина, на којој су сви релевантни актери дискутовали о небројеним аспектима насљеђа Међународног суда. Као што знате, МКСЈ је усвојио низ закључака и препорука на крају конференције, који су садржани у анексу Годишњег извјештаја који је пред Вама. Очекујемо да ће они бити од користи другим судовима и међународним судовима у будућности. Међународни суд је такође наставио продукцију документарних филмова и кратких wеб прилога који се дистрибуирају онлине, као и на подручју бивше Југославије, а недавно је покренуо и низ предавања који је осмишљен тако да се чују приче и подијеле увиди запослених на МКСЈ, као и бранилаца, из година рада на Међународном суду. Како бисмо додатно обиљежили затварање, Међународни суд ће организовати скуп овдје у Неw Yорку 4. децембра, након чега ће се у Хагу одржати завршни скупови, који ће се састојати од Симпозијума 18. децембра и Церемоније затварања 21. децембра. Надам се да ће нам се многи од уважених представника земаља чланица Уједињених нација придружити у Хагу у прослави непоколебљиве посвећености међународном кривичном правосуђу и његових значајних доприноса.
Док се припремамо за живот након МКСЈ, желио бих да захвалим Административном одјељењу Међународног суда, које, међу осталим одсјецима, наставља да игра кључну улогу у обезбјеђивању неометаног преноса задужења на Механизам, док истовремено с великом пажњом настоји да наше ефикасно затварање буде примјер другим институцијама које ће у будућности морати да смањују обим рада. До 1. јануара 2018. године Међународни суд ће у суштини престати с радом уз свега неколико преосталих резидуалних обавеза ликвидације, укључујући послове са запосленима чији уговори престају у децембру и затварање финансијских рачуна. До тада ће Механизам преузети пуну одговорност за све резидуалне функције МКСЈ, као и његову огромну архиву.
Што се тиче архивирања, МКСЈ је остварио значајан напредак у припреми и просљеђивању својих папирнатих, електронских, аудио-визуелних и других записа на чување и похрањивање у Механизму. Тај посао је урађен у сарадњи с Механизмом, како би се обезбиједило да се списима након просљеђивања лако може управљати и да буду доступни за потомство. Механизам је до 1. октобра 2017. преузео приближно 86 посто списа МКСЈ, који ће бити похрањени у архиви Механизма, док ће преостали списи бити пребачени у Механизам до 31. децембра ове године.
У том погледу, а и у односу на друге ствари, желио бих да захвалим предсједнику Механизма, мом уваженом колеги, судији Тхеодору Мерону, на његовој континуираној подршци и сарадњи које пружа док преносимо преостале функције и списе у надлежност Механизма, и пролазимо кроз ове посљедње мјесеце рада који представљају велики изазов.
Господине предсједниче, уважени чланови Генералне скупштине, екселенције,
Достигнућа Међународног суда су производ мукотрпног рада и посвећености свих судија, челних људи и запослених Међународног суда и сви они заслужују још једну похвалу. Могу само поновити да значајан напредак ка окончању нашег мандата који смо остварили од подношења претходног извјештаја не би био могућ без истрајности, изузетних напора и изврсног рада наших судија и запослених, и користим ову прилику да им најискреније захвалим. Првенствено, с обзиром да нас само неколико седмица дијели од изрицања пресуда у посљедњим предметима, желио бих да одам почаст запосленима у Судским вијећима, који даноноћно раде како би обезбиједили да предмети буду окончани благовремено. Морам поменути да су запослени који су остали на МКСЈ међу најпосвећенијим, најпрофесионалнијим и најлојалнијим особама које сам икада познавао. Заиста, многи од њих су жртвовали могућности дугорочнијег и боље плаћеног запослења другдје како би обезбиједили да њихов рад на МКСЈ буде завршен до краја. Искрено се надам да ће државе чланице наставити да охрабрују Секретаријат и друга тијела Уједињених нација да размотре пријаве квалификованих запослених с МКСЈ који су одлучили да остану на Међународном суду до завршетка својих уговора.
Користим ову прилику и да захвалим генералном секретару Уједињених нација на непоколебљивој подршци раду МКСЈ од његовог именовања, као и за свесрдну подршку напорима које је Међународни суд предузео како би до краја испунио свој мандат. Такође бих желио да захвалим правном савјетнику Уједињених нација и његовом тиму на континуираној драгоцјеној подршци током посљедње године нашег рада.
Док стојим пред Вама, и по посљедњи пут се појављујем пред Генералном скупштином у својству предсједника МКСЈ, вјерујем да сви можемо бити изузетно поносни на све што је Међународни суд постигао од 1993. године. Ја сам не могу бити поноснији на многе наше доприносе: пољима међународног кривичног права и међународног хуманитарног права; региону бивше Југославије; другим судовима и међународним судовима; као и међународном правосуђу у ширем смислу. Државе чланице Уједињених нације могу и треба да дијеле тај осјећај поноса, јер без вас МКСЈ никад не би био основан нити би му били дати довољни ресурси како би успио. Стога, завршавам своје обраћање изражавајући још једном своју захвалност свим државама чланицама и желим вам успјех, храброст и одлучност у даљем његовању идеала и приврженост правди за које се МКСЈ залагао и за које је МКСЈ показао да могу бити остварени.