​Služenjem parastosa poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata oi poalganjem vijenaca u spomen-sobi, u kasarni „Kozara“ u Banjaluci obilježen je 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Obilježavanje je organizovano povodom 28 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 15 godina postojanja Trećeg pješadijskog puka, a sve u najužem krugu zvanica u skladu sa situacijom prouzrokovanom pojavom virusa korona, te uz poštovanje propisanih mjera zaštite.

Skupština srpskog naroda u BiH, na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine, donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska je bila glavna snaga u odbrani Srpske i postojala je do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuo je 23.731 borac Vojske Republike Srpske. Njeno vojno nasljeđe i identitet njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/  puk.