Custom Linkovi

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити именована као Република Српска, као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије, те као реакцију на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Скупштина српског народа прогласила је стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и прије почетка грађанског рата у БиХ.

Данас 28 година послије свечаним дефилеом и академијом је обиљежен још један рођендан и крсна слава Републике Српске.

Сцечаној академији присуствују и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, изасланик предсједника Србије Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, министар одбране Србије Александар Вулин, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Међу присутнима су представници Републике Српске на нивоу БиХ, лидери политичких партија, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата, дипломатског кора, те званице из јавног, друштвеног и политичког живота.

Свечаној академији присуствују и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, те делегација Српске листе са Косова и Метохије предвођена предсједником Гораном Ракићем.