Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је Срни да, упркос свим шиканирањима људи из Републике Српске који су указивали да има пропуста у вези са подацима о бошњачким жртвама из Сребренице, Српска неће одустати од трагања за истином како би се раскринкале све манипулације.

„Прије неколико дана имали смо и признање лица која су најпозванија да уопште говоре о мезарју у Поточарима, да је било подизања нишана за људе који су живи и то су оправдали административном грешком“, истакао је Нуждић, коментаришући то што је Окружно јавно тужилаштво Бијељина формирало предмет у вези са списком из ЦИПС-а људи за које се наводи да су живи, а уписани су као жртве страдале у Сребреници.

Оно што треба истаћи, навео је Нуждић, јесте да та такозвана административна грешка, не може да поништи сва она шиканирања која су доживљавали људи из Републике Српске који су указивали да има пропуста.

„Ти људи су оквалификовани као неко ко омаловажава жртве иако је било јасно и тада и сада да је то био само покушај да се дође до потпуне истине“, рекао је Нуждић.

Према његовим ријечима, Република Српска је исказала вољу за утврђивање истине и формирањем Независне међународне комисије која се бавила овим питањем и која је донијела извјештај у којем су сублимирани одређени закључци.

„Приликом рада Независне међународне комисије није било никаквих одговора из Федерације БиХ од релевантних институција и појединаца које се баве овим темама, те смо самим тим вјероватно остали ускраћени за неке информације које би допринијеле квалитету овог извјештаја“, нагласио је Нуждић.

Он је подсјетио да Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица у сваком моменту даје на увид сва своја истраживања јавности и позива заинтересовану јавност да се изјасни о томе.

„Самим тим мислим да је и питање Сребренице требало одавно да се врати у научне оквире, да о њему расправљају историчари и правници, а не политичари и онда би вјероватно дошли до неких ствари које јесу чињенице. Овако, нажалост, имамо опет двострано тумачење ових догађаја“, навео је Нуждић и додао да, нажалост, не очекује било какве помаке у том смислу.

Он је рекао да је нешватљиво у 21. вијеку некоме бранити слободу мисли и говора, те наметнутим законским рјешењима забрањивати научној заједници да се бави, не само овим, него свим дешавањима у ратним сукобима.

„У вези са тим јасно је и да је резолуција о Сребреници била политички акт, који је само допринио поновном узбуркавању страсти и неразумијевања унутар БиХ“, закључио је Нуждић.

Извор: Срна

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.