Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је да се данас обиљежава 28 година од затврања свирепог мучилишта за Србе – логора „Силос“, о чијој суровости довољно говори податак да је затворен тек након завршетка рата.

Нуждић је навео да је кроз овај овај логор у мјесту Тарчин, у сарајевској општини Хаџићи, прошло око 600 логораша, од којих су многи боравили и у другим логорима, као што је магацин муниције „Крупа“ и Основна школа „Девети мај“ у Пазарићу.

– Према нашим подацима у „Силосу“ је смртно страдало најмање 22 лица српске националности, а какав односу су правосудне институције БиХ имале према мучењима у логору говори податак да је осуђено тек осам лица на срамних 48 година затвора, а неки од њих су директни учесници злочина или су учествовали у формирању и функционисању логора – рекао је Нуждић.

Он је нагласио да ово није био једини логор за Србе у протеклом рату и да је Центар до сада утврдио постојање више стотина логора и мјеста заточења за Србе, гдје су убијани, физички малтретирани, сексулано злостављани.

– Све ово биће фокус наших истраживања и у будућности да би оставили трајну успомену на ова страдања да се не забораве и не понове. Циљ је да сваки логор и мјесто заточења за српске жртве евидентирамо, опишемо и попишемо број затвореника и врсте страдања које су проживјели – закључио је Нуждић за Срну.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.