Custom Linkovi

Апелационо вијеће Суда БиХ изрекло је другостепену пресуду за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника и оптужену Елфету Весели осудило на 13 година затвора, чиме је пооштрена првостепена пресуда од десет година затвора коју је Суд БиХ изрекао 8. маја ове године.

Апелационо вијеће потврдило је ослобађајућу пресуду Сакибу Халиловићу, команданту Диверзантског вода Команде здружених јединица Каменица Армије РБиХ којем је припадала Веселијева, потврђено је “Гласу Српске” у Суду БиХ.

Халиловић је ослобођен оптужби да није спријечио малтретирање и убиство дјечака Слободана Стојановића. Пресуда је написана у петак, а рочиште Апелационог вијећа одржано је 28. октобра ове године, док је јуче достављена Тужилаштву БиХ и адвокатима који су се жалили на првостепену пресуду.

У пресуди Апелационог вијећа, којем је предсједавао судија Мирко Божовић уз судије Амелу Хускић и Драгомира Вукоју, а у коју је “Глас Српске” имао увид, наводи се да се “одбија као неоснована жалба Тужилаштва БиХ у односу на оптуженог Сакиба Халиловића”, те пресуда Суда БиХ од 8. маја ове године која је била ослобађајућа потврђује. У пресуди даље стоји да се одбија као неоснована и жалба браниоца оптужене Елфете Весели, “док се жалба Тужилаштва БиХ уважава у односу на оптужену Елфету Весели, па се првостепена пресуда Суда БиХ од 8. маја ове године у односу на ову оптужену преиначава у дијелу одлуке који се односи на кривично-правну санкцију, на начин да се оптужена Елфета Весели, за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва по закону СФР Југославије, за које је првостепеном пресудом оглашена кривом, на основу истих законских прописа” и изриче јој се казна од 13 година.

Елфета Весели осуђена је да је као припадник Диверзантског вода којим је командовао Халиловић у другој половини јула или првој половини августа 1992. године на најсвирепији начин убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи – Ново Село на подручју Каменице. У оптужници је наведено да је њен први надређени Сакиб Халиловић знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али да није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

– Ниједна ријеч из оптужнице није остала недоказана, а одбрана ниједном ријечју није оповргла ни оспорила доказе Тужилаштва. Сакиб Халиловић и Елфета Весели су одговорни за кривична дјела која им се стављају на терет – рекао је тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић у завршној ријечи пред изрицање првостепене пресуде.

Адвокат Лејла Човић рекла је да ће оптуженој Веселијевој у казну бити урачунато вријеме које је провела у притвору од 24. марта 2017. године, као и вријеме које је провела у екстрадиционом притвору.

Према оптужници, Веселијева је на најсвирепији начин убила Стојановића тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице оцјењује да је срамотна и увредљива другостепена одлука Апелационог вијећа Суда БиХ којом је Елфети Весели казна повећана са 10 на само 13 година затвора за мучење и свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића код Зворника 1992. године. У овој организацији сматрају да се мора стати у крај једностраном раду Суда БиХ који оптуженим Србима изриче драконске казне за било какав, некада и недоказани злочин, док Бошњацима изриче минималне казне и ослобађајуће пресуде за бруталне и масовне злочине.

Другостепеном пресудом у овом предмету поново је потврђено да Суд БиХ има двоструке аршине и да за злочине почињене над српским цивилима не постоји командна одговорност.