Custom Linkovi

BANJALUKA, 17. OKTOBRA


Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je neustavna i antidejtonska inicijativa Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH da do kraja godine bude usvojen zakon o pravima žrtava torture u BiH jer je to u isključivoj nadležnosti entiteta.

„Donošenjem ovog zakona oni žele da obavežu Republiku Srpsku na isplatu određene štete prema žrtvama, a sve s ciljem finansijskog slabljenja Srpske“, rekao je Kojić Srni.

On je poručio da se ne smije dozvoliti usvajanje takvog zakona na nivou BiH, jer bi bio potpuno neustavan i antidejtonski.

„Ovo je dugoročni plan na koji oni idu na nivou BiH, ne mareći uopšte za ustavne nadležnosti“, naglasio je Kojić.

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj resorno ministarstvo imenovalo Radnu grupu za izradu nacrta zakona o zaštiti žrtava ratne torture, koji bi uskoro trebalo da bude upućen parlamentu Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je Srni da je resorno ministarstvo pripremilo nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture, koji će brzo biti upućen u skupštinsku proceduru. Savanović očekuje da će prijedlog ovog zakona biti usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske do kraja godine.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH do kraja godine planira donošenje zakona o pravima žrtava torture u BiH.