Custom Linkovi

БАЊАЛУКА, 17. ОКТОБРА


Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је неуставна и антидејтонска иницијатива Министарства за људска права и избјеглице БиХ да до краја године буде усвојен закон о правима жртава тортуре у БиХ јер је то у искључивој надлежности ентитета.

„Доношењем овог закона они желе да обавежу Републику Српску на исплату одређене штете према жртвама, а све с циљем финансијског слабљења Српске“, рекао је Којић Срни.

Он је поручио да се не смије дозволити усвајање таквог закона на нивоу БиХ, јер би био потпуно неуставан и антидејтонски.

„Ово је дугорочни план на који они иду на нивоу БиХ, не марећи уопште за уставне надлежности“, нагласио је Којић.

Он је подсјетио да је у Републици Српској ресорно министарство именовало Радну групу за израду нацрта закона о заштити жртава ратне тортуре, који би ускоро требало да буде упућен парламенту Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је Срни да је ресорно министарство припремило нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре, који ће брзо бити упућен у скупштинску процедуру. Савановић очекује да ће приједлог овог закона бити усвојен у Народној скупштини Републике Српске до краја године.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ до краја године планира доношење закона о правима жртава тортуре у БиХ.