Custom Linkovi

БАЊАЛУКА, 28. НОВЕМБРА /СРНА/


Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је неприхватљив притисак међународне заједнице у вези са закључцима Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ о провјери ратне прошлости судија и тужилаца и истакао да је разлог за њено мијешање то што би изгубила могућност да управља правосуђем на нивоу БиХ.
„Да ли представници међународне заједнице у својим државама имају носиоце правосудних функција који имају сумњиву прошлост? Немају. А намећу то овдје само са једним циљем – да управљају правосудним системом на нивоу БиХ“, рекао је Којић Срни.

Он каже да међународна заједница, очигледно, не жели да се конкретизују одређена законска или подзаконска рјешења, јер јој се тиме не оставља простор да управља правосуђем на нивоу БиХ.

Он је навео да је због притиска међународне заједнице очигледно да су жртве потпуно гурнуте устрану и занемарене, јер је приоритет стављен на људе сумњиве прошлости.

„То је недопуство и очигледно је да је, таквим начином рада носилаца правосудних функција у БиХ, процесуирање ратних злочина над Србима у потпуности запостављено“, истакао је Којић.

Када је ријеч о усвојеним закључцима ВСТС-а БиХ, Којић каже да су прва два неизмјењена, а да је петим дефинисано да се може испитати ратна прошлост судија и тужилаца.

„Републички центар тражи реализацију закључака и за нас је пети ревидирани закључак ВСТС-а БиХ прихватљив само у случају да се кроз канцеларију дисциплинског тужиоца испитује сумњива прошлост садашњих носилаца пртавосудних функција, а не оних који би били именовани у будућности“, рекао је Којић.

Којић је изразио бојазан да ће бити извршене измјене прописа које се односе на будућа именовања носилаца правосудних функција.