NASTAVLJENO SUĐENJE ZA UBISTVO SLOBODANA STOJANOVIĆA

KOMŠIJE KAZALE DA JE ELFETA VESELI UBILA DJEČAKA SLOBODANA

SARAJEVO, 27. SEPTEMBRA /SRNA/

Svjedok Tužilaštva BiH Slađana Crkvenjaš izjavila je u Sudu BiH da su komšije muslimani u više navrata kazali njenom ocu da je njenog brata Slobodana Stojanovića ubila Elfeta Veseli – kćerka šumara, Albanka iz Vlasenice.
U nastavku suđenja Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli za ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, Crkvenjaš je rekla da su njenom ocu zarobljeni muslimani u toku rata, kao i povratnici poslije rata, rekli da je Veselijeva to uradila iz osvete jer joj je ubijen otac.

Ona je ispričala da je sa roditeljima i bratom u julu 1992. godine iz bezbjednosnih razloga otišla iz Kamenice u Donju Kamenicu kod kuma Zorana Miloševića, dodajući da se par dana kasnije Slobodan vratio po psa koji je ostao kod njihove kuće na muslimanskoj teritoriji.

„Pošto se nije vratio tata je stupio u kontakt sa muslimanima, pregovarao je s njima megafonom s brda na brdo. Rekli su mu da je živ, da je u Tuzli i da ne brine. Poslije par dana čuli smo da je ubijen. Svi su govorili da ga je iz osvete, zbog smrti oca, ubila Albanka iz Vlasenice Elfeta Veseli“, rekla je Crkvenjaš.

Ona je potvrdila da je sa majkom u julu 1993. godine prisustvovala identifikaciji Slobodanovih posmrtnih ostataka u Vatrogasnom domu u Zvorniku.

„Brat je bio na stolu, a pored njega se nalazio plavi mantil. Lobanja je bila odvojena od tijela i na njoj se nalazila rupa. Tijelo je bilo u fazi raspadanja, ali vidno rasječeno i unakaženo“, opisala je svjedok koja je tada bila učenica osmog razreda osnovne škole.

Svjedok Tužilaštva BiH Izet Karić rekao je da je početkom rata bio u kratkoj vezi sa Elfetom Veseli o kojoj je samo znao da je iz Vlasenice i da je tokom boravka u Novom Selu u julu 1992. godine, među mnogo izbjeglica, bilo dijete srpske nacionalnosti koje je vidio „samo jednom na putu“.

On kaže da je od Edina Osmanovića, pripadnika grupe dobrovoljaca „Dizel“ iz Bijeljine, čuo tri verzije o dječakovoj sudbini – da ga je ubila Elfeta Veseli, da ga je on pustio da ode na liniju i da je dijete samo otišlo.

Sudu je objasnio da je Osmanović „pričao neistine o Elfeti, da je nemoralna i da je ubila dijete“.

Prema njegovim riječima, Elfeta Veseli u tom periodu nije nosila uniformu i nije bila naoružana, da je pomagala ranjenicima i bila angažovana u kuhinji, a da se Edin, koji je bio narkoman, družio sa dječakom.

Karić je negirao da je u iskazu Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ 21. oktobra 2014. godine naveo da se priključio Prvom zvorničkom odredu, a kasnije jedinici kojom je komandovao Sakib Halilivić Kibe. U tom iskazu, Karić je, između ostalog, kazao da su u toj jedinici bile i tri žene, među kojima je bila Elfeta Veseli.

Tužilac Miroslav Janjić pročitao je dio iskaza koji se odnosi na dječaka Slobodana u kojem je Karić naveo da je „dječak bio izrazito visok, da je jako dobro baratao nožem, da je skoro mjesec dana hodao sa jedinicom i da je spavao pored njega“.

I svjedok Tužilaštva Abdulgafar Alihodžić negirao je iskaz koji je dao Sipi 18. oktobra 2014. godine u kojem se navodi da je bio mobilisan u jedinici kojom je komandovao Sakib Halilović, a u kojoj je bila i Elfeta Veseli koju je od ranije poznavao, dodajući da „u toj izjavi ima dodatnih riječi koje nije rekao“.

Na današnjem ročištu Alihodžić je kazao da je bio „dobrovoljac iz Vlasenice koji je htio da pomogne svom narodu na širem području Kamenice i da je samo želio da se prebaci u Cersku“. On je rekao da se ne sjeća s kojom jedinicom je to uspio, te dodao da je Halilović „kao lokalni mještanin, bio vođa puta, a ne komandant“.

„Nisam siguran da je u Halilovićevoj grupi bila Elfeta Veseli. Nisam čuo da je ubila dječaka, a mislim da ona to nije mogla uraditi. Zadnji put sam je vidio u Cerskoj kod škole kada sam se vraćao iz Konjević polja“, izjavio je Alihodžić.

Tužilaštvo BiH tereti drugooptuženu – Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila Stojanovića, tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 2. oktobra.