Nastavak suđenja Dudakoviću – Svjedok opisao kako je zatrpavao tijela ubijenih Srba

21.01.2020.

U nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i još petnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine, svjedok Tužilaštva BiH Mile Ribić rekao je da je tokom zarobljeništva morao da prikuplja i zatrpava tijela ubijenih Srba u Bosanskom Petrovcu i obližnjem selu Krnjeuše.

Ovaj bivši pripadnik Vojske Republike Srpske rekao je u Sudu BiH da je sa još trojicom zarobljenika u Bosanskom Petrovcu pronašao tijela 11 srpskih civila i vojnika. Ribić je izjavio da su prvo tijelo pronašli u jednoj kući kod bolnice, a ostale po dvorištima.

Naše je bilo da ih umotamo u ćebe, nakon čega su leševi utovarani “kašikom” koja je bila na kamionu. Leševi su odvezeni u naselje Bišćani, na putu Ključ – Bihać, gdje je kod motela bila iskopana grobnica. Tu su istovareni, a mi smo ih morali lopatama zatrpati – ispričao je svjedok. Ribić je naveo da je nakon nekoliko dana sa još pet-šest zarobljenika u Krnjeušima zakopao osam mrtvih mlađih muškaraca u uniformi Vojske Republike Srpske.

Tijela su bila prikupljena na dva-tri mjesta, a zakopali smo ih zajedno u jednu grobnicu iznad puta koji vodi od Vrtače prema Krnjeuši – rekao je svjedok. Na početku svjedočenja, Ribić je ispričao da su ga sa izvjesnim Zorićem i jednom ženom sa dvoje maloljetne djece 14. septembra 1995. godine zarobili muslimanski vojnici.

Tog dana sam krenuo iz Petrovca i na putu sreo Zorića i ženu sa djecom kojima se pokvario automobil. Htio sam pomoći, kad se začula pucnjava. Krenuli smo kroz šumu i ugledali neku vojsku. Mislio sam da je naša, ali to su bili muslimanski vojnici koji su nas zaustavili, pretresli i vratilu u Petrovac. Predali su nas uniformisanim licima pred zgradom SUP gdje su nas popisali i odveli u stanicu. Tu sam proveo 135 dana – rekao je Ribić. Svjedok Tužilaštva Radojka Kovačević izjavila je da do danas ne zna šta se desilo sa njenim svekrom Nikolom koji je nakon 14. septembra 1995. ostao u selu Krnjeuša, u kojem su do tada živjeli.