Custom Linkovi

У наставку суђења Атифу Дудаковићу и још петнаесторици припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године, свједок Тужилаштва БиХ Миле Рибић рекао је да је током заробљеништва морао да прикупља и затрпава тијела убијених Срба у Босанском Петровцу и оближњем селу Крњеуше.

Овај бивши припадник Војске Републике Српске рекао је у Суду БиХ да је са још тројицом заробљеника у Босанском Петровцу пронашао тијела 11 српских цивила и војника. Рибић је изјавио да су прво тијело пронашли у једној кући код болнице, а остале по двориштима.

Наше је било да их умотамо у ћебе, након чега су лешеви утоварани “кашиком” која је била на камиону. Лешеви су одвезени у насеље Бишћани, на путу Кључ – Бихаћ, гдје је код мотела била ископана гробница. Ту су истоварени, а ми смо их морали лопатама затрпати – испричао је свједок. Рибић је навео да је након неколико дана са још пет-шест заробљеника у Крњеушима закопао осам мртвих млађих мушкараца у униформи Војске Републике Српске.

Тијела су била прикупљена на два-три мјеста, а закопали смо их заједно у једну гробницу изнад пута који води од Вртаче према Крњеуши – рекао је свједок. На почетку свједочења, Рибић је испричао да су га са извјесним Зорићем и једном женом са двоје малољетне дјеце 14. септембра 1995. године заробили муслимански војници.

Тог дана сам кренуо из Петровца и на путу срео Зорића и жену са дјецом којима се покварио аутомобил. Хтио сам помоћи, кад се зачула пуцњава. Кренули смо кроз шуму и угледали неку војску. Мислио сам да је наша, али то су били муслимански војници који су нас зауставили, претресли и вратилу у Петровац. Предали су нас униформисаним лицима пред зградом СУП гдје су нас пописали и одвели у станицу. Ту сам провео 135 дана – рекао је Рибић. Свједок Тужилаштва Радојка Ковачевић изјавила је да до данас не зна шта се десило са њеним свекром Николом који је након 14. септембра 1995. остао у селу Крњеуша, у којем су до тада живјели.