Lopatić: Srbi nepokolebljivi uprkos stradanjima

04.06.2022.

Republika Srpska ove godine obilježava 30 godina od trenutka kada su Srbi rekli da ih vijekovi i stradanja nisu pokolebali već su ostali vjerni ideji da odbrane ono što su naslijedili, rekao je danas mladi istoričar sa Pala Stefan Lopatić.


”Upravo je to nasljeđe ono za šta vijekovima stradamo, čega se nikad ne odričemo. Ono što nema cijenu”, istakao je Lopatić, obraćajući se okupljenima u Žepi kod Han Pijeska gdje je obilježeno 30 godina od stradanja 45 srpskih boraca, mučki ubijenih u klancu u muslimanskoj zasjedi.

On je naglasio da se to nasljeđe, koje čine krsno ime, srpska zemlja i narodna sloboda, baš na ovakvim okupljanjima može viđeti i na zajedničkim molitvama osjetiti.

Lopatić je rekao da je ideja o slobodi i opstanku Srba svoje utočište pronašla na Palama, a da je temeljac na kojem je položena zakletva da se Pale nikada i ni za šta ne odriču Republike Srpske upravo na ovom mjestu i na ovaj dan strašnog 4. juna prije 30 godina.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Istočni Stari Grad Dragoljub Derikonja rekao je u obraćanju okupljenima da mjesto stradanja kod Žepe treba da posjećuju učenici osnovnih i srednjih škola iz Srpske i čuju i zapamte kako se branila Srpska, a da se izjave preživjelih zabilježe.

On je podsjetio da su 4. juna 1992. godine srpski borci u tri čete krenuli ka uzvišenju Zlovrh na kojem se 13 vojnika, na obezbjeđenju releja i repetitora, našlo u okruženju muslimanskih snaga bez hrane i vode.

“Iako je bilo dogovora o mirnom prolasku, kolona je napadnuta mučki iz zasjede, bez ikakve ratne i vojne etike”, naglasio je Derikonja.

On je istakao da su u pomoć srpskim borcima stigle jedinice policije i vojske i u blic akciji uspjele do 6. juna doći do poginulih, opkoljenih i zarobljenih boraca.

Derikonja je izrazio zadovoljstvo što je današnje obilježavanje 30 godina od pogibije 45 srpskih boraca kod Žepe bilo jedan od brojnijih skupova na ovom mjestu.

On je prenio i poruku nedavno izabranog predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Radana Ostojića da će ova organizacija konačno početi sa radom na rješavanju nagomilanih problema, napomenuvši da on danas nije ovđe zbog ranije preuzetih obaveza.

Na spomen-obilježju u Žepi kod Han Pijeska danas je služen parastos i položeni vijenci povodom 30 godina od stradanja 45 srpskih boraca, kojih je najviše bilo sa Pala.

Kolona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske 4. juna 1992. godine kretala se prema brdu Zlovrh, bila je u humanitarnoj misiji i imala je zadatak da dostavi hranu i vodu za 13 vojnika koji su na toj koti obezbjeđivali radio-relejni objekat.

Sa muslimanskim snagama bio je postignut dogovor da srpski vojnici mirno prođu, međutim, muslimanske snage su taj dogovor prekršile i mučki s leđa, iz zasjede, napale srpske vojnike.

Iz Boračke organizacije opštine Pale ranije su naveli da je to jedno od najmasovnijih stradanja pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa u minulom ratu.