Licemjerne tvrdnje odbrane o „ograničenom savezništvu“ između Armije BiH i odreda El Mudžahedin

25.07.2020.

Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja izrazilo je nezadovoljstvo pokušajima da se pri kraju suđenja ratnom komandantu Sakibu Mahmuljinu, umanje i opravdaju zločini koje su pripadnici odreda „El mudžahedin“ i takozvane Armije BiH počinili nad Srbima prilikom napada na Vozuću u jesen 1995. godine uz blagonakloni odnos Tužilaštva i Suda BiH. Iz Zavičajnog udruženja Zavidovićana saopštili su da su ogorčeni načinom na koji odbrana nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Mahmuljina tretira srpske žrtve, ubijene i nestale u toj operaciji.

„Do kojih razmjera ide ta drskost vidljivo je postalo na poslednjem ročištu u Sudu BiH 22. jula kada je vještak vojne struke Kenan Dautović ostao pri ranijim tvrdnjama da jedinica „El mudžahedin“, a koja je bila u zoni Trećeg korpusa Armije BiH, na čijem je čelu bio optuženi Sakib Mahmuljin, nije bespogovorno izvršavala naređenja komandanta Korpusa“, navodi se u saopštenju.

Iz ovog udruženja poručuju da se u procesu izrugivanja žrtvama i njihovim porodicama ide do te mjere da vještak odbrane Mahmuljina tvrdi da nad jedinicom plaćenika iz islamskih zemalja nije uspostavljen sistem rukovođenja i kontrole, već da je u pitanju bio odnos „ograničenog savezništva“.

Zavičajno udruženje smatra da je isuviše blagonaklon odnos i tužioca Sedina Idrizovića, odnosno Tužilaštva BiH i Krivičnog vijeća Suda za ratne zločine BiH na besramne tvrdnje svjedoka odbrane da Odred „El mudžahedin“ nije ni bio jedinica takozvane Armije BiH.

„Pitamo se zar nije bilo dovoljno 1.049 dokaza proslijeđenih iz Haškog tužilaštva 2006. godine da ih Tužilaštvo BiH uvrsti u optužnicu za ključne teze i dokazivanje krivice optuženog. Zar nije bilo dovoljno i niz drugih dokaza i svjedočenja žrtava, kroz izjave o torturama u muslimanskim logorima i porodica žrtava, kroz izjave date Agencijama za sprovođenje zakona u BiH“, ističe se u saopštenju.

Iz Zavičajnog udruženja Zavidovićana postavljaju pitanje Sudu i Tužilaštvu BiH i „pravdoljubljivoj javnosti“ u Federaciji BiH – zar za adekvatno kažnjavanje i drugih odgovornih, poput Mahmuljina, nije dovoljno što su dokumentovane i dokazane žrtve na srpskoj strani prilikom pada Vozuće i dijela Ozrena.